Kultura

Peljemo vas premiero filma Hobit: Nepričakovano potovanje

S.R.
10. 12. 2012, 10.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Le še nekaj dni nas loči od najtežje pričakovanega filma letošnjega leta. V kinematografe namreč prihaja prvi tel trilogije Hobit z naslovom Nepričakovano potovanje.

Film je do nastanka sicer prehodil trnovo pot, saj se je že v zgodnji fazi produkcije na režiserskem stolčku zamenjalo kar nekaj imen, nato pa je ponudbo končno sprejel legendarni režiser Peter Jackson, ki je svet pred leti že navdušil s trilogijo Gospodar prstanov. Glede na to, kako dobro je Jackson uspel Srednji svet prenesti na platno v Gospodarju prstanov, lahko tudi pri trilogiji Hobit pričakujemo spektakel brez primere. Zgodba Hobita je dobro znana vsem oboževalcem Tolkienovega Srednjega sveta. Gre za predzgodbo Gospodarja prstanov, v kateri se ni hudega sluteč hobit Bilbo Bisagin odpravi na veliko pustolovščino.

Nekega dne se na njegovih vratih namreč pojavi vešč Gandalf Sivi, sledi pa mu še 13 škratov, ki jih vodi legendarni bojevnik Thorin Hrastoščit. Skupaj se morajo odpraviti v kraljestvo Erebor in tam premagati strašnega zmaja Smauga. Preden dosežejo svoj cilj, pa se Bilbo in druščina med prečkanjem gora znajdejo tudi v goblinskih predorih, kjer Bilbo sreča bitje, ki mu bo za vedno spremenilo življenje – Goluma. Bilbo med tavanjem v temnih predorih v roke dobi tudi predmet, ki, kot se izkaže kasneje ne bo odločal samo o njegovi usodi, temveč o usodi celotnega Srednjega sveta.

Knjiga ''Hobit ali Tja in spet nazaj'' je izšla 21. septembra 1937. Od prve izdaje so prodali več kot sto milijonov izvodov in knjigo prevedli v okoli 50 jezikov. V 75 letih od izida je nikoli niso umaknili iz tiska. Zgodba o Bilbu Bisaginu, ki ga nepričakovano odpeljejo iz udobne hobitske luknje in se skupaj z Gandalfom Sivim in 13 škrati zaplete v osupljivo in nevarno pustolovščino, še danes velja za nekakšen bralski zrelostni izpit. Hkrati pa je prvič predstavila zapletena ljudstva in čarobne pokrajine bogato večplastnega Srednjega sveta, ki ga je avtor nato raziskoval in dodeloval še naprej.

Čeprav je knjiga doživela že nešteto ponatisov, pa vse do zdaj zgodbe nihče ni prenesel na velike zaslone. A po neverjetnem uspehu trilogije Gospodar prstanov (zadnji film je prejel kar 11 oskarjev) je bil film le še vprašanje časa. V filmu režiserja Petra Jacksona se je kot Gandalf Sivi zoper vrnil Ian McKellen, Martin Freeman igra osrednjega junaka Bilba Bisagina, Richard Amritage pa igra glavnega škrata Thorina Hrastoščita. Iz Gospodarja prstanov se vračajo tudi Christopher Lee kot Saruman, Hugo Weaving kot vilinec Elrond in Andy Serkis kot Golum.

Bi si film Hobit: Nepričakovano potovanje radi ogledali prvi? Sedaj imate priložnost! V sodelovanju s Planetom Tuš bomo namreč izbrali štiri srečneže, ki bodo prejeli po dve karti za prvi ogled filma v Planet Tuš Kranj. Dodatno podarjamo še po dve vstopnici za preostale štiri lokacije Planetov Tuš – torej Maribor, Koper, Novo mesto in Celje. Skupaj torej 16 vstopnic, osem za ogled filma v VIP dvorani v Kranju, ter osem na ostalih štirih lokacijah. Skupaj bomo tako izbrali osem srečnežev, ki si bodo film v Planetih Tuš lahko ogledali prvi. Film je sicer na vseh lokacijah na sporedu v četrtek, 13.12.2012 ob 19.30.

In še posebna poslastica. Pri ogledu filma v Kranju bo prisotno tudi "Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad'', ki bo poskrbelo za zanimiv nastop, srečne nagrajence pa čakajo tudi številna druga presenečenja, med drugim tudi kozarček penine.

Kako do vstopnic? Vse, kar morate storiti je, da nam na elektronski naslov svet24@kratermedia.si pošljete svoje ime, priimek in telefonsko številko (obvezno, da lahko obvestimo zmagovalce), zraven pa obvezno pripišite še lokacijo, kjer bi si radi ogledali film. Med prispelimi sporočili bomo naključno izžrebali osem srečnežev (štiri v Kranju in enega na vseh ostalih lokacijah), ki bodo prejeli po dve vstopnici za ogled filma Hobit: Nepričakovano potovanje, tako da le pohitite!