Svet

Ameriške posebne enote v nedeljo rešile ugrabljenega zdravnika v Afganistanu

STA / S.R.
10. 12. 2012, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama in obrambni minister Leon Panetta sta v nedeljo zvečer pohvalila pripadnike ameriških posebnih enot, ki so zjutraj isti dan po krajevnem času v Afganistanu rešili ugrabljenega zdravnika.

Med operacijo je umrl eden od pripadnikov posebnih enot. Talibani so pred skoraj tednom dni blizu Kabula ugrabili zdravnika Dilipa Josepha iz Colorado Springsa in dva njegova sodelavca. Joseph dela za človekoljubno organizacijo "Morning Star Development", ki v Afganistanu pomaga pri obnovi države. Ugrabitelji so 11 ur pred reševalno operacijo izpustili Josephova sodelavca. Organizacija Morning Star Development trdi, da ni plačala odkupnine.

Za ugrabljene so posredovali tudi Afganistanci, vendar talibani Josepha niso izpustili. Ameriške oblasti naj bi dobile informacije, da mu grozi poškodba ali smrt, zato so nad ugrabitelje poslale specialce. Več podrobnosti o operaciji v nedeljo še ni bilo znanih. Obama je le pohvalil udeležence operacije in dejal, da so spet pokazali izjemen pogum, veščine in domoljubje.