Svet

Prodaja japonskih avtomobilov na Kitajskem s 70-odstotno rastjo

STA / S.R.
10. 12. 2012, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prodaja japonskih osebnih vozil na Kitajskem se je po dveh mesecih krepkega padca novembra znova okrepila.

Po podatkih kitajskega združenja avtomobilskih proizvajalcev se je prodaja japonskih avtomobilov novembra na mesečni ravni zvišala za 72,2 odstotka. Združenje sicer ob tem ni navedlo, koliko japonskih avtomobilov so sicer na kitajskem trgu prodali novembra. Prodaja japonskih avtomobilov na Kitajskem je septembra zabeležila 29,5-odstotni padec, oktobra pa 38,2-odstotni padec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav je prodaja japonskih osebnih vozil na Kitajskem novembra zabeležila krepko rast, pa je prodaja na letni ravni upadla za 36,1 odstotka.

Tržni delež japonskih avtomobilov na Kitajskem je novembra znašal 16,6 odstotka. To je precej manj kot v obdobju pred sporom med Japonsko in Kitajsko zaradi otokov v Vzhodnokitajskem morju - pred sporom so japonska osebna vozila na Kitajskem predstavljala 23-odstotni tržni delež.

Na Kitajskem so sicer novembra skupno prodali 1,79 milijona osebnih vozil, kar je 8,2 odstotka več kot novembra lani. Oktobra se je prodaja avtomobilov na letni ravni zvišala za 5,3 odstotka.

V prvih 11 mesecih leta pa so na Kitajskem skupno prodali 17,5 milijona avtomobilov, v celotnem letu pa naj bi po ocenah prodali prek 19 milijonov avtomobilov.

Na Kitajskem so lani sicer prodali 18,51 milijona osebnih vozil, kar je na letni ravni predstavljalo 2,5-odstotno rast.