Svet

Smo dosegli dno?

STA / S.R.
5. 12. 2012, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Območje evra je novembra zabeležilo že 14. padec gospodarske dejavnosti v zadnjih 15 mesecih, a kažejo se prvi znaki, da bi lahko ta nova recesija že dosegla dno.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, se je ta mesec namreč zvišal za 0,8 točke na 46,5 točke, kar je 0,7 točke več kot v prvi oceni. Vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast dejavnosti. Indeks PMI pod mejo 50 točk vztraja že 10 zaporednih mesecev, novembrska vrednost pa je najvišja po juliju.

v Markitu kljub temu dvigu opozarjajo, da podatki kažejo na občutno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem četrtletju, precej večje od 0,1-odstotnega upada BDP v tretjem trimesečju, o katerem je poročal evropski statistični urad Eurostat. Vse kaže na najslabše četrtletje v gospodarstvu območja evra od drugega trimesečja 2009.

Krčenje gospodarske dejavnosti se je novembra nadaljevalo tako v predelovalnih dejavnostih kot v storitvah, kjer se je indeks PMI v primerjavi z oktobrom okrepil za 0,7 točke na 46,7 točke. Vseeno pa je bila dinamika krčenja najpočasnejša v zadnjih sedmih oziroma treh mesecih.

V območju krčenja BDP glede na indeks PMI so vsa štiri največja evrska gospodarstva - nemško, francosko, italijansko in špansko. Pri tem se dinamika upadanja v Franciji, Španiji in Nemčiji umirja, nemško gospodarstvo pa še vedno kaže precej boljšo sliko od ostalih.

V Nemčiji znaša vrednost indeksa 49,2 točke, v Italiji 44,4 točke, v Franciji 44,3 točke in v Španiji 43,4 točke. Irska se je kot edina od članic območja evra, ki jih pokriva raziskava, znebila recesijskih gibanj. Vrednost indeksa na Irskem je novembra znašala 55,3 točke.

Glavni Markitov ekonomist Chris Williamson je podatke pospremil z oceno, da se je recesija v evrskem območju v zadnjem trimesečju sicer poglobila, a se ob tem pojavljajo znaki, da je recesija dosegla dno.

Kljub upočasnjevanju negativnih trendov pa Williamson pričakuje nadaljevanja krčenja gospodarske dejavnosti tudi v prvih treh mesecih 2013, razlog za nadaljevanje negativnih gibanj pa so šibko domače povpraševanje, še vedno nespodbudna gospodarska klima in upadanja obsega svetovne trgovine.

Indeks PMI zajema ankete z nabavnimi menedžerji v najpomembnejših podjetjih iz proizvodnega in storitvenega sektorja v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Španiji, Grčiji, Italiji, na Nizozemskem in na Irskem.