Svet

Papež v 24 urah z več kot pol milijona sledilcev na Twitterju

STA / S.R.
5. 12. 2012, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Benedikt XVI. je v 24 urah, potem ko so v Vatikanu v ponedeljek sporočili, da bo začel z 12. decembrom redno pošiljati sporočila preko spletnega družbenega omrežja Twitter, pridobil več kot 540.000 sledilcev.

Že v ponedeljek je papež na Twitterju odprl svoj račun in danes se je nanj po poročanju nemške tiskovne agencije dpa registriralo že več kot 540.000 sledilcev.

Papež bo sicer tvital v osmih jezikih, a daleč največ sledilcev bo očitno imel na svojem angleškem računu, na katerem se je v prvih 24 urah registriralo skoraj 380.000 sledilcev. Med bolj priljubljenimi bodo tudi španski in italijanski tviti.

Kot so sporočili na ponedeljkovi novinarski konferenci v Vatikanu, bo sveti oče na twitterju tudi odgovarjal na vprašanja uporabnikov o veri. Ta vprašanja mu je že mogoče poslati, in sicer s ključno besedo #AskPontifex.

Papežev prihod na Twitter je danes med drugim že pozdravil izraelski predsednik Šimon Peres, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Tvitnil mu je: "Vaša svetost, dobrodošli na Twitterju. Naši odnosi z Vatikanom so najboljši in lahko predstavljajo temelj za nadaljnji mir kjerkoli."

Tako izraelski predsednik kot sveti oče sta že dobro zajadrala v deveto desetletje življenja, saj ima Benedikt XVI. 85, Peres pa že 89 let.

Odnosi med Vatikanom in Izraelom so se sicer v zadnjih dneh poslabšali, potem ko je Vatikan pozdravil dvig statusa Palestine v Združenih narodih v državo opazovalko nečlanico, kar pomeni dejansko priznanje državnosti. Vatikanski dnevnik L'Osservatore Romano pa je nedavno tudi ostro kritiziral gradnjo novih judovskih naselij, ki jo je napovedal Izrael.