Svet

Nasa napovedala pošiljanje človeka na Mars po letu 2030

STA
5. 12. 2012, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriška vesoljska agencija Nasa je v torek napovedala, da bo leta 2020 na Mars poslala nova raziskovalna robota, po letu 2030 pa načrtuje, da bo proti rdečemu planetu že poslala tudi prvo človeško misijo.

Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je "zavezana k robustnemu programu raziskovanja Marsa", so poudarili pri Nasi. Do napovedi o prihodnjih načrtih Nase na Marsu je prišlo le dan po objavi prvih testiranj prsti, ki sicer niso pokazala ničesar novega in niso odkrila življenja ali kompleksnejših molekul, ki bi lahko nakazovala na razvoj življenja. So pa v analiziranih vzorcih našli nekaj snovi, ki bi lahko podpirale življenje, med njimi tudi vodo.

A uspeh raziskovalne misije raziskovalnega robota oz. roverja Radovednost (Curiosity), ki je na rdečem planetu od avgusta letos, je že spodbudil Naso v nove načrte. "Z novo misijo bomo zagotovili, da bodo ZDA ostale svetovni voditelj v raziskovanju rdečega planeta, in ob tem delamo naslednji pomemben korak v pošiljanju človeka tja po letu 2030," je povedal prvi mož Nase Charles Bolden.

Tudi Naso je sicer doletelo varčevanje, zaradi česar se je morala v začetku tega leta umakniti iz dveh skupnih misij z evropsko vesoljsko agencijo Esa, vendar pri Nasi upajo, da bodo privarčevali za novo raziskovalno misijo, ki bi po zdajšnjih ocenah lahko stala okoli 1,5 milijarde dolarjev. Robota bi bila sicer podobna Radovednosti.

Trenutno Nasa upravlja oz. ima v načrtu sedem misij na Marsu. Rover Priložnost (Opportunity) je na Marsu že od leta 2004, 6. avgusta pa je v kraterju Gale pristal robot Radovednost, ki je bolj napreden od Priložnosti in je pravi laboratorij na kolesih. V orbiti Marsa krožita še dve sondi, ki preučujeta in merita planet iz zraka, hkrati pa pomagata prenašati signale z obeh roverjev na površini planeta. Naslednje leto naj bi Nasa v zgornjo atmosfero Marsa poslala še sondo Maven.

Leta 2016 namerava Nasa proti Marsu poslati še sondo za mejenje seizmičnih aktivnosti planeta, imenovano InSight ali Notranji pogled, s katero naj bi ugotovili, ali ima Mars trdno jedro ali tekoče, tako kot Zemlja.