Svet

Na paradi ponosa v Riu de Janeiru za več pravic

STA / S.R.
19. 11. 2012, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnje gejevske parade ponosa v Riu de Janeiru se je v nedeljo udeležilo več deset tisoč ljudi.

Prireditev po navedbah organizatorjev ni imela samo zabavnega značaja, temveč je imela tudi "politično sporočilo", saj so udeleženci zahtevali spoštovanje pravic istospolno usmerjenih in kazensko preganjanje homofobije.

"Glavna stvar je zahteva po kriminalizaciji homofobije," je na sloviti plaži Copacabana povedala 28-letna Ester Silveira, oblečena v majico mavričnih barv. "Naredili smo velike korake naprej, toda svet je še vedno poln predsodkov," je dodala ob zvokih elektronske glasbe, ki je odmevala s 15 tovornjakov.

Brazilija morda slovi po miniaturnih bikinijih, naoljenih telesih in vroči sambi, vendar zunanje opazovalce pogosto preseneti dejstvo, da je brazilska mainstreamovska kultura v zadnjih letih postala zelo konservativna.

Večinsko katoliška država s 190 milijoni prebivalcev je v minulih desetletjih doživela razcvet različnih evangeličanskih krščanskih skupin. Številne med njimi v nasprotju s prepričanjem gejev in znanstvenikov verjamejo, da si človek sam izbere spolno usmerjenost.

Udeleženci nedeljske parade so se sproščeno zabavali in javno pokazali svojo spolno usmerjenost, česar drugače ne morejo. "Večino leta se člani skupnosti LGBT skrivajo in ne uživajo veliko pravic," je povedal Julio Moreira, vodja organizacije, ki je pripravila parado. "To je trenutek, da spregovorimo, da smo tukaj. Čeprav plešemo tukaj na zabavi, je to politično dejanje," je dodal.

Lokalne oblasti so organizatorje podprle tako, da so poskrbele za javne storitve, nekaj spolne vzgoje in razdelile 400.000 kondomov.

V Braziliji poroke istospolnih partnerjev niso dovoljene, vendar je vrhovno sodišče maja 2011 istospolne zveze priznalo kot družine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.