Svet

Nove smrtne žrtve na območju Gaze

STA
19. 11. 2012, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V današnjem izraelskem zračnem napadu na vozilo na območju Gaze so umrli najmanj trije ljudje, s tem pa se je število smrtnih žrtev ob začetku šestega dne izraelskih napadov povzpelo na 85.

Po navedbah palestinske strani so bili vsi trije člani iste družine, poročajo tuje tiskovne agencije. V izraelskih mestih, ki obkrožajo Gazo, je bilo v noči na danes po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pretežno mirno. Davi so sicer v izraelskih krajih, ki ležijo najbliže Gazi, razglasili zračni alarm.

Skrajni Palestinci so od minule srede na Izrael izstrelili okoli tisoč raket. Pri tem so bili ubiti trije ljudje, več jih je bilo ranjenih.

Namestnik izraelskega zunanjega ministra Daniel Ajalon je danes za izraelsko televizijo izjavil, da je glavna izraelska zahteva "celovita zaustavitev raketnih napadov", v okviru dogovora o prekinitvi ognja pa je treba tudi poskrbeti, da se Hamas po koncu zadnjega vala nasilja ne bo ponovno oborožil.

Hamas za prekinitev ognja zahteva zaustavitev izraelskih napadov na območje Gaze in ciljanih ubojev ter odpravo blokade palestinskih območij.

K prekinitvi ognja je na poti v Kairo v nedeljo pozval tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon. "Obe strani pozivam, naj čim prej skleneta dogovor o prekinitvi spopadov," je dejal Ban, ki naj bi se danes v Kairu srečal z egiptovskim predsednikom Mohamedom Mursijem.

Slednji je v nedeljo dejal, da je egiptovska vlada v stiku z Izraelom in Palestinci ter da obstajajo nekateri pokazatelji, da bi lahko kmalu dosegli dogovor o prekinitvi ognja.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa je v nedeljo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozval k mirnim demonstracijam proti izraelski vojaški ofenzivi.

"Pozivam Palestince, naj okrepijo mirne demonstracije na ulicah proti izraelski agresiji na območju Gaze," je na srečanju s palestinskim vodstvom dejal Abas. Hkrati je pozval k takojšnjemu srečanju voditeljev Palestinske osvobodilne organizacije, Hamasa in Islamskega džihada.