Svet

Obama med zgodovinskim obiskom v Mjanmaru pozval k nadaljevanju reform

STA / S.R.
19. 11. 2012, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes med zgodovinskim obiskom v Mjanmaru pozval tamkajšnje oblasti, naj pospešijo politične reforme, ki so po njegovih besedah šele prvi korak na poti v demokracijo.

Obama se je v Yangonu srečal s predsednikom Thein Seinom in opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi.

"To je šele prvi korak na dolgi poti," je dejal Obama po srečanju z mjanmarskim predsednikom, ki je lani sprožil obsežne politične reforme, izpustil politične zapornike, začel dialog z uporniki in Aung San Suu Kyi omogočil vrnitev v parlament.

"Toda menimo, da proces demokratičnih in gospodarskih reform v Mjanmaru, ki ga je začel predsednik, lahko vodi v neverjeten razvoj priložnosti," je dodal.

Thein Sein, nekdanji general, ki je položaj predsednika prevzel marca 2011, je Obamo pozval, naj podpre "izgradnjo zmogljivosti" v Mjanmaru, hkrati pa je obljubil, da bo "državo premaknil naprej", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obama, prvi ameriški predsednik, ki je obiskal Mjanmar, se je srečal tudi z opozicijsko voditeljico Aung San Suu Kyi, ki ga je posvarila pred prevelikim optimizmom glede napredka na poti v demokracijo. "Moramo biti zelo previdni, da nas ne bo zavedel privid uspeha," je dejala Suu Kyijeva po srečanju z Obamo na svojem domu, kjer je bila dolga leta v hišnem priporu.

Obama je ob prihodu v Mjanmar doživel zelo topel sprejem. Na letališču v Yangonu so ga pričakali študenti, ki so mahali z mjanmarskimi in ameriškimi zastavicami, ob glavni aveniji na poti od letališča do nekdanjega parlamenta v Yangonu pa ga je pozdravilo na tisoče ljudi.

Pred hišo Suu Kyijeve je ameriškega predsednika pričakalo več sto njenih privržencev, ki so vzklikali "Obama, svoboda!".

Mjanmarske oblasti so dan pred Obamovim obiskom izpustile najmanj 52 političnih zapornikov. Predsednik Thein Sein je v nedeljo namreč podpisal odlok o pomilostitvi 66 zapornikov, med katerimi je po navedbah opozicije najmanj 52 političnih zapornikov, navaja dpa.

Nekatere organizacije za človekove pravice so bile kritične do Obamovega obiska v Mjanmaru, saj menijo, da bi moral počakati, da bi mjanmarske oblasti naredile še večji napredek na področju človekovih pravic. Obama je sicer poudaril, da njegov obisk ne pomeni "odobritve" režima, temveč "priznanje" reformnemu procesu.