Svet

Obama osvojil drugi predsedniški mandat

STA / S.R.
7. 11. 2012, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je na volitvah v ZDA premagal republikanskega izzivalca Mitta Romneyja in osvojil drugi štiriletni predsedniški mandat.

V skladu z napovedmi je bila ključna za zmago zvezna država Ohio, v kateri pa Romney še ni priznal poraza. Obama je še pred razglasitvijo zmagovalca v zveznih državah Virginija, Kolorado, Florida, Aljaska in Nevada zbral 275 elektorskih glasov, za zmago pa jih je bilo potrebnih 270 od skupaj 538.

Obama je magično mejo presegel takoj po tistem, ko so ameriške televizije razglasile njegovo zmago v zvezni državi Ohio, ko je bilo tam uradno preštetih šele 74 odstotkov vseh glasov. Od tega jih je Obama dobil 49,7 odstotka, Romney pa 48,6 odstotka.

Po nadaljevanju štetja se je rezultat sicer zelo zožil in po 80 odstotkih preštetih glasov je Obama vodil le še z 49,2 proti 49,1 odstotka.

V Obamov seštevek elektorskih glasov je nato padel še Kolorado z devetimi elektorskimi glasovi in seštevek se je skupaj z Ohiom povišal na 284. Brez 18 elektorskih glasov Ohia bi jih imel Obama le 266.

Vendar je trenutno v vodstvu v treh od štirih preostalih zveznih držav (Florida, Nevada, Virginija) s skupaj 48 elektorskimi glasovi. Tudi v primeru poraza v Ohiu bi Obama z zmago v le eni od treh držav presegel potrebnih 270 elektorskih glasov.

Uradni rezultati bodo potrjeni šele čez čas in Obama še ni nagovoril tisočev privržencev, ki so se podobno kot pred štirimi leti zbrali v Chicagu, kjer je predsednik tudi tokrat pričakal volilne izide, in glasno slavilo nova štiri leta. Obama je prek Twitterja sicer nemudoma poslal zahvalo vsem, ki so ga podprli in volili zanj.

Barack Obama se bo tako vpisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik ZDA z dvema mandatoma. Prav tako mu je uspel veliki met, da je kot prvi predsednik ZDA zmagal, čeprav je v državi visoka stopnja brezposelnosti - ta je malenkost višja kot takrat, ko je nastopil položaj. Gospodarstvo, ki še vedno prepočasi okreva po zadnji krizi, je bilo po vseh vzporednih anketah najpomembnejše vprašanje za volivce.

Po vseh predvolilnih anketah so glede tega vprašanja bolj zaupali Romneyju, vendar republikancu niso uresničili dolgoletne želje za vstop v Belo hišo, za kar se je potegoval od leta 2007.

Ko bodo glasovi dokončno prešteti, se lahko zgodi, da bo Romney dobil več glasov vseh volivcev po ZDA kot Obama. Podobno se je nazadnje zgodilo leta 2000, ko je demokrat Al Gore dobil več glasov, a izgubil proti republikancu Georgeu Bushu zaradi elektorskega sistema.

Demokrati so uspeli obdržati večino tudi v senatu, republikanci pa bodo po vseh napovedih dosegli isto v predstavniškem domu.

V 100-članskem zveznem senatu bosta še naprej dva člana slovenskega rodu. Tom Harkin iz Iowe mora znova pred volivce šele leta 2014, Amy Klobuchar iz Minnesote pa je v torek porazila republikanskega izzivalca Kurta Billsa in bo januarja 2013 začela nov šestletni mandat.