Svet

Zahod Kanade stresel močan potres, cunamiji k sreči nizki

STA / S.R.
28. 10. 2012, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potres z magnitudo 7,7 je davi po srednjeevropskem času močno stresel Otoke kraljice Charlotte pred zahodno obalo Kanade.

Zaenkrat poročil o škodi ali morebitnih žrtvah še ni, je pa tihomorski center za nevarnost cunamijev izdal opozorilo pred možnostjo tega pojava na širšem območju Pacifika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres je območje stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset, je sporočil ameriški seizmološki center USGS. Območje je nato streslo še več popotresnih sunkov, med njimi tudi eden z magnitudo 4,6.

Tihomorski center za nevarnost pred cunamiji je izdal opozorilo pred možnimi rušilnimi cunamiji na širšem območju Pacifika. V Britanski Kolumbiji so zabeležili manjši cunami na globinskem senzorju za pritisk, vendar pa za zdaj še ne morejo napovedati, kakšen učinek bo ta popotresni val lahko povzročil.

Oblasti pa opozarjajo, da je bil potresni sunek zelo močan in potencialno lahko zelo nevaren, zato so nižjeležečim območjem ob obali svetovali, naj se preventivno umaknejo na višje ležeča območja.

Na cunami se zdaj pripravljajo predvsem na Havajih, kjer so oblasti opozorile, da bi bil lahko zelo velik. Pozvale so k takojšnjemu ukrepanju za "zaščito življenj in premoženja". Pričakujejo, da naj bi cunami na Havaje prispel okoli 9.30 po srednjeevropskem času oz. okoli 22.30 po lokalnem, še poroča AFP.

Cunamiji so dosegli Havaje, a so bili nizki

Otočej Havajev so sicer po potresu zares dosegli cunamiji, ki pa so bili nižji, kot so se sprva bali seizmologi. Nevarnost sicer še ni minila; zadnji popotresni valovi lahko na otočje prispejo tudi še po sedmih urah, so opozorili.

Prvi popotresni valovi so na Havaje prispeli okoli 9.30 po srednjeevropskem času in za zdaj ni poročil o njihovi višini. Je pa predstavnik Tihomorskega centra za nevarnost cunamijev Gerard Fryer dejal, da prvi valovi niso bili posebno visoki. Vendar pa je opozoril, da prvi cunamiji, ki dosežejo Havaje, tudi običajno niso prav visoki, zato se lahko zgodi, da bo kak večji val otočje zadel tudi pozneje.

Nevarnost pred cunamiji bodo zato lahko preklicali šele čez kakih šest ali sedem ur, je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dodal Fryer. Vendarle na Havajih tokrat ne pričakujejo takega cunamija, kot je na primer opustošil zahodno Japonsko pred letom in pol in zahteval več deset tisoč življenj ter med drugim uničil nuklearko v Fukušimi.

Cunamiji so močnejši in drugačni od običajnih valov, ki jih žene veter oz. vreme. V primeru potresov z epicentrom v morju ali ob obali se namreč lahko premakne ogromna količina morske vode, ki nato kot val potuje naprej, lahko tudi preko celotnega oceana. Ko pride do obale, se val običajno upočasni in dvigne ter nato udari na kopno.

Kot je pojasnil Fryer, bi okoli meter visoki cunamiji na Havajih lahko poplavili do dve ulici v notranjost obalnih mest. Trenutno beležijo predvsem hitro umikanje vode - do česar pride pred udarcem cunamija na kopno - na območju Velikega otoka na Havajih, pa tudi na območju kraja Hilo Bay.

Skupno so sicer z ogroženih območij na Havajih, vključno z otokom Oahu in glavnim mestom Honolulu, evakuirali okoli 80.000 ljudi, je poročala ameriška televizija CNN.

Cunamije so zabeležili tudi na zahodni obali Severne Amerike. Na severu kanadskega otočja Haida Gwaii, nekdanjih Otokov kraljice Charlotte, jugovzhodno od Aljaske, ki so bili najbližje epicentru potresa, so zabeležili 69 centimetrov visoke cunamije, ki niso povzročili škode. Na otoku Vancouver pa so zabeležili cunami, visok 55 centimetrov, še poroča AP.

Potres z magnitudo 7,7 na zahodu Kanade presenetljivo ni povzročil večje škode, še poroča AP. Območje je sicer stresel ob 20.04 po lokalnem času oz. ob 4.04 po srednjeevropskem. Epicenter potresa pa je bil 140 kilometrov južno od mesta Masset v Britanski Kolumbiji.