Svet

Spopadi med študenti in policijo

K.Š.
5. 10. 2012, 15.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V večjih italijanskih mestih so izbruhnili hudi nemiri. Na ulicah so dijaki in študenti, ki zahtevajo pravico do študija, do dela, do prihodnosti.

Ekonomska kriza, ki razjeda že ves svet, se je seveda dotaknila tudi šolstva. V Italiji so predvideni finančni ukrepi, ki so vzbudili strah in jezo v študentih in tistih, ki se pripravljajo, da bodo začeli študirati. 

To je dejansko prvi protest v novem študijskem letu, ki se šele začenja. Danes se je v Italiji zgodila čisto prava 'nacionalna mobilizacija študentov', ki zavzemajo ulice glavnih mest. Tako so se protestniki že zjutraj začeli zbirati v Rimu, Milanu, Bologni, Torinu, Modeni, Neaplju in v drugih večjih študijskih mestih.

Zakaj so šli na ulice? 

Študentje so zavzeli vsa večja italijanska mesta, od severa proti jugu. Protestirajo pa proti Montijevi vladi in proti varčevalnim ukrepom. „Na ulice smo se podali proti Montijevi vladi in proti Evropski uniji, zaradi katere izgubljamo možnost za izobraževanje in tudi možnost za kasnejšo zaposlitev. Vzeta nam je bila pravica do izobraževanja, dela in prihodnosti!“