Svet

Turška vlada od parlamenta zahteva zeleno luč za operacije v Siriji

STA/K.Š.
4. 10. 2012, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Turška vlada bo danes od parlamenta zahtevala zeleno luč za izvajanje vojaških operacij na meji s Sirijo, potem ko je v sredo na njeno ozemlje padla granata iz Sirije in ubila pet civilistov.

Turčija je sicer na napad iz Sirije že v sredo odgovorila s topniškim obstreljevanjem, ki se je nadaljevalo tudi davi.
Turška ustava po navedbah francoske tiskovne agencije AFP določa, da mora vlada za vojaško posredovanje v tujini pridobiti dovoljenje parlamenta.
V Ankari so sredin napad označili za "dejanje agresije Sirije proti Turčiji" ter z njim uradno seznanili Varnostni svet ZN. Ta naj bi še danes objavil posebno izjavo, s katero bo obsodil napad. Napad naj bi danes z uradno izjavo obsodile tudi članice Nata. Pogovori še potekajo.
Na izrednem zasedanju pa se je že v sredo zvečer na zahtevo Turčije sestal svet zveze Nato, ki je Sirijo pozval, naj preneha s "flagrantnimi kršitvami mednarodnega prava". Sirski minister za informiranje Omran Zoabi je v sredo sporočil, da so že začeli preiskavo napada, hkrati pa je družinam žrtev in turškemu narodu izrekel sožalje.
To je bil najhujši incident med Sirijo in Turčijo po junijski sirski sestrelitvi turškega vojaškega letala. Po navedbah turških oblasti je bilo v sredo v obstreljevanju iz Sirije ubitih pet ljudi, med njimi mati in njeni trije otroci, deset ljudi pa je bilo ranjenih, od tega trije huje. Žrtve so bile v kraju Akcakale, ki leži blizu mejnega prehoda Tal al Abjad. Ta je bil v preteklih tednih prizorišče spopadov med sirskimi režimskimi silami in uporniki.