Slovenija

Svetovni dan učiteljev zaznamovan s strahom pred odpuščanjem

STA/K.Š.
5. 10. 2012, 07.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Unesco je leta 1994 razglasil 5. oktober za svetovni dan učiteljev, da bi predstavil in poudaril poslanstvo učiteljev in njihove dosežke v vzgoji in izobraževanju.

Letošnji pa bo za 46.000 zaposlenih v izobraževanju v Sloveniji minil predvsem v pričakovanju rezov v maso plač. Sindikati zato opozarjajo, da izobraževanje postaja žrtev krize.

V Sloveniji se z vzgojo in izobraževanjem ukvarja 46.000 učiteljev, vzgojiteljev in drugih strokovnjakov za vzgojo in izobraževanje. Skupaj predstavljajo 5,6 odstotka delovno aktivnega prebivalstva. Izobrazba slovenskih učiteljev pa je po podatkih republiškega statističnega urada (Surs) v povprečju višja od povprečja v državah EU.

Po zadnjih razpoložljivih podatkih je v razredu, v katerem poučuje slovenski učitelj, povprečno 19 učencev, pri čemer je v samostojnih in matičnih osnovnih šolah povprečje 20, na podružničnih šolah pa le 14 učencev na razred.

V letu 2011 si je osnovnošolskega učitelja delilo povprečno 12 učencev, srednješolskega povprečno 13 dijakov, višješolskega in visokošolskega profesorja pa povprečno 19 študentov.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je ob četrtkovi podelitvi državnih nagrad na področju šolstva poudaril, da je veliko učiteljev prizadevnih, uspešnih in odličnih. Priznanje je izrazil "vsem, ki iz dneva v dan v učilnicah in predavalnicah skrbijo za izobraževanje, pa tudi za vzgojo, ne samo za znanje, ampak tudi za vrednote".

Medtem pa je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj opozoril na varčevanje na področju izobraževanja in dejal, da slovenski šolniki potrebujejo razumevanje, "da je izobraževanje skupno dobro in človekova pravica, zato ne pristajamo na usmeritev države, ki iz izobraževanja dela eno od osrednjih žrtev gospodarske in družbene krize".

Vlada je sicer na četrtkovi seji sprejela proračun, v katerem predvideva znižanje mase plač v javnem sektorju za pet odstotkov, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pa je v pogovoru za STA področje izobraževanja navedel kot primer, kjer ne vidi druge možnosti racionalizacije kot v masi plač.

Učiteljem je za njihov dan čestital tudi predsednik republike Danilo Türk. V poslanici je poudaril, da morajo spremembe v organizaciji in delu šol temeljiti na rešitvah, ki ne bodo poslabšale, ampak izboljšale delovne pogoje učiteljev ter organizacijo in izvajanje pedagoškega procesa.