Otroci v stiski

Na Varne točke se najpogosteje zatečejo otroci, ki so žrtve nasilja vrstnikov

Petra Znoj
28. 6. 2024, 21.15
Deli članek:

Aprila letos je Cukrarna v Ljubljani postala najnovejša Unicefova Varna točka za otroke. V Sloveniji je zdaj na javnih mestih več kot 1090 Varnih točk, v 22 letih so zaživele v kar 105 krajih po vsej Sloveniji, vanje pa se na leto zateče več kot sto otrok.

Policija
V Varne točke se večkrat zatečejo otroci, ki so žrtve nasilja vrstnikov.

Unicefove Varne točke so najrazličnejši javni prostori – knjižnice, lekarne, cvetličarne, tudi trgovine, mladinski centri … Začele so se vzpostavljati predvsem ob šolskih poteh, saj je tam največ medvrstniškega nasilja, predvsem ker je nadzor odraslih manjši. V več kot dvajsetih letih delovanja projekta se je mreža točk razširila tudi drugod – vsepovsod, kjer so prisotni otroci. V Sloveniji imamo točke v vseh regijah, trenutno jih je več kot 1094. Prepoznamo jih po modri nalepki z belo smejočo se hišico, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Poleg tega Unicef vsako leto pripravi informativne zloženke z zemljevidi in plakati, ki otroke opominjajo, kam se lahko zatečejo v stiski. Hkrati pozivajo starše, učitelje in druge ljudi, ki delajo z otroki, naj skupaj z njimi poiščejo in obiščejo Varne točke – še preden je otrok v stiski. Po navadi otroci potrebujejo dodatno spodbudo pri iskanju pomoči, in če otrok dobro pozna in natanko ve, kje se točke nahajajo, se bo vanje lažje in prej zatekel, če/ko jih bo zares potreboval.

»Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoči. Otroci in mladi se pogosto znajdejo v stiski zaradi težav s sovrstniki, družino, so žrtve nasilja, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč,« so zapisali na Unicefu.

Ko potrebujejo pomoč, nasvet ali pa le družbo

Najpogosteje se otroci zatečejo v točke, ko so žrtve nasilja med vrstniki, ko imajo težave doma, potrebujejo pomoč pri domači nalogi, želijo napolniti telefon, so pozabili ključe in ne morejo domov, bi radi prišli v stik s starši ali pa potrebujejo nasvet in pogovor. V Varnih točkah jih pričakajo prostovoljci (več kot 2000 jih je po vsej Sloveniji), ki so usposobljeni za pomoč otrokom. Udeležijo se namreč posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizirajo v Unicefu Slovenija. Tam jih seznanijo, kako pomagati otrokom, kako komunicirati, ko se otrok zateče v Varno točko, ter na katero pristojno institucijo se obrniti, kadar je to potrebno. Tudi na spletni strani Cukrarne, ki je najnovejša Unicefova Varna točka, so ponosno zapisali, da so njihovi zaposleni »opravili izobraževanje, na katerem so pridobili znanje, kako otrokom zagotoviti varno zatočišče in podporo v primeru stisk«.

V šolskem letu 2022/2023 je bilo v Varnih točkah okoli deset obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah: težave v duševnem zdravju, samopoškodovanje, strah pred ocenami in kako doma povedati, kakšne ocene imajo, medvrstniško nasilje, konflikti in težave v družini. Posredovanja ob manjših težavah so najpogosteje: izposoja telefona, da otroci pokličejo starše, ali polnilnika za telefon, čakanje na prevoz na suhem in toplem, pogovori o različnih temah – od zaljubljenosti do skrbi, povezanih z vpisom v srednjo šolo, o kajenju, alkoholu in podobno. Ko gre za manjše težave, jih Varne točke rešijo same, če pa so resnejše, je potrebno posredovanje strokovnih služb, kot so šola, policija ali center za socialno delo.

Na spletni strani, kjer najdete tudi zemljevid točk, pozivajo otroke, naj pridejo k njim, če potrebujejo umik od težav: tako fizični umik z ulice, če so žrtev nasilja, kot pomoč pri različnih težavah. »V točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedat kakšen vic ali lepo novico, ni nujno, da Unicefove varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko,« so zapisali. Pomembno je tudi, da točke otrokom nudijo anonimnost in tako lažje delijo svoje strahove in težave. Poleg zemljevida Varnih točk lahko na spletni strani otroci poiščejo praktične nasvete za pomoč v stiski, kjer lahko izberejo tip stiske: fizično nasilje – pretepanje, samopoškodovanje – rezanje, ignoriranje, osamljenost, zmerjanje, zasmehovanje, potreba po varnem zavetju, nasilje na spletu, težave doma, težave v šoli, spolno nadlegovanje ali spolna zloraba. Ko izberejo tip stiske, lahko preberejo nasvete in usmeritve; pri vsaki stiski je zapisano, kaj to je, kaj lahko storijo, če so žrtve takega ravnanja, kaj lahko storijo, če opazijo, da se to dogaja nekomu drugemu, in na koga oziroma kam se lahko obrnejo.