Posebnost

Ob vikendih in praznikih po Izoli patruljirajo reševalci na kolesih

Nives Krebelj
28. 6. 2024, 20.11
Deli članek:

Domačini in turisti v Izoli so pred dnevi na izolskih cestah in plažah opazili poseben par na kolesih, odet v fluorescentno opravo. Gre za ekipo reševalcev na kolesih Reševalne službe slovenske Istre (RSSI) Zdravstvenega doma Izola, ki čez poletje nudi nujno medicinsko pomoč na krajih, ki so manj dostopni z avtomobilom.

Nives Krebelj
Reševalca Dominik Konec in Kevin Viler sta že prvi dan s kolesom prihitela na pomoč moškemu, ki ga je obšla slabost.

Prvi dan sta na kolesih dežurala Dominik Konec in Kevin Viler. In že prvi dan pomagala moškemu. »Bil je pri pokopališču, ko ga je obšla slabost. Sam je poklical na pomoč in dispečer je obvestil naju. Opravila sva obravnavo in poklicala zdravnika. V dogovoru z njim ga je nato reševalno vozilo odpeljalo v bolnišnico,« je opisal Dominik Konec.

V timu na terenu sta vedno po dva kolesarja reševalca z baterijskima kolesoma, od katerih je eno opremljeno z defibrilatorjem ter opremo za sprostitev dihalnih poti in oživljanje, drugo pa z obvezilnim in drugim materialom za nudenje prve pomoči. Na kraj intervencije ju aktivira in usmeri dispečer zdravstvenega dispečerskega centra RSSI, enako kot vse druge time nujne medicinske pomoči.

Ekipe reševalcev RSSI Zdravstvenega doma Izola bodo tako ob sobotah, nedeljah in praznikih od 10. do 18. ure do konca avgusta nudile medicinsko pomoč na plažah, v peš conah in drugod v Izoli, kjer na ta način lažje in hitreje pridejo do pomoči potrebnih kot reševalno vozilo.

Po besedah Konca so do zdaj največkrat posredovali zaradi ureznin, opeklin, slabosti, zdrsov ob vstopu v morje ali izstopu iz njega ter različnih poškodb. Med ljudmi so reševalci na kolesih dobro sprejeti, nekateri so se z njimi celo fotografirali.

Kolesarski reševalci posebnost v Istri

Služba reševalcev na kolesih je posebnost v Istri, izvajajo jo samo v Izoli, ob podpori občine in Javne agencije RS za varnost prometa. Zamisel sega v leto 2015, ko je nekaj reševalcev v ta namen ponudilo svoja kolesa, na katera so namestili reševalne kovčke, z njimi pa so na tekaški prireditvi laže dostopali do težje dosegljivih lokacij. Idejo so sčasoma nadgradili ter ob podpori občine in zanesenjakov kupili električna kolesa in še okrepili svojo prisotnost na izolskih ulicah in plažah.