Bovec in Tolmin

Za 1300 domačinov, ki so ostali brez zdravnika, iščejo rešitve

Alenka Tratnik
28. 6. 2024, 18.45
Deli članek:

V Bovcu so na pragu poletja ostali brez priljubljenega družinskega zdravnika Bojana Rustje, ki se je upokojil, brez osebnega zdravnika je ostalo več kot 1300 domačinov. V Zdravstvenem domu Tolmin poskušajo kadrovsko vrzel zapolniti z delnim nadomeščanjem, okrepili bodo sestrsko ekipo in julija odprli ambulanto za neopredeljene. S pomočjo občine si v Bovec prizadevajo pritegniti nove kadre.

Milan Štulc
V Zdravstvenem domu Tolmin poskušajo kadrovsko vrzel v Bovcu zapolniti z delnim nadomeščanjem, okrepili bodo sestrsko ekipo in julija odprli ambulanto za neopredeljene

Konec maja je v zasluženi pokoj odšel priljubljeni zdravnik, specialist splošne medicine Bojan Rustja, njegov odhod pa je ob že splošnem pomanjkanju kadra na tem območju pred vodstvo Zdravstvenega doma Tolmin postavil nov izziv. Kako zapolniti vrzel in zagotoviti kakovostno zdravstveno oskrbo tamkajšnjim ljudem, saj je brez osebnega zdravnika ostalo 1370 domačinov. 

Obetajo se novosti

Rešitve ni mogoče predpisati na recept, je povedal direktor zdravstvenega doma Primož Uršič in dodal, da poskušajo situacijo reševati v okviru zavoda. Ambulanto SA1 Bovec trenutno delno nadomešča zdravnik iz ambulante SA2, ob ponedeljkih in sredah, za nujne primere pa tudi med ordinacijskim časom svoje ambulante. Obeta se še nekaj novosti. »Sestrsko ekipo bomo okrepili z dodatno sestro, julija odpiramo ambulanto za neopredeljene paciente, jeseni načrtujemo novo referenčno ambulanto,« je pojasnil Uršič.

ZD Tolmin pokriva največje območje v Sloveniji, na skoraj tisoč kvadratnih kilometrih oskrbuje 14.000 pacientov, v turistični sezoni, ki se lahko raztegne na pol leta, pa se število pacientov poveča za nekajkrat, predvsem zaradi urgentnih posredovanj. In kako bo letos? »Za pokrivanje sezone se dogovarjamo z več zdravniki, tudi iz drugih javnih zavodov. Služba nujne medicinske pomoči, ki v Zdravstveni postaji Bovec običajno deluje 12 ur, ima poleti podaljšan urnik,« je povedal direktor.

Milan Štulc
Potencialnim zdravnikom ponujajo med drugim tudi stanovanje.

Domačine skrbi prihodnost

Potrdil je, da so domačini upokojitev dolgoletnega zdravnika in trenutno kadrovsko zasedbo v bovški zdravstveni postaji pospremili z razumevanjem, jih pa seveda skrbi, kako bo v prihodnje. To je potrdil tudi župan Valter Mlekuž. »Ljudje razmere razumejo, predvsem pa lahko vidijo, da si z zdravstvenim domom res po vseh močeh prizadevamo za rešitev problema. Problematiko sem izpostavil na združenju občin, državni sekretar na ministrstvu za zdravje, Marjan Pintar, zelo dobro pozna naše težave. Vsi se zavedamo, da je treba problem rešiti, da v Bovcu potrebujemo stalnega zdravnika,« je dodal župan.

V tolminskem zdravstvenem domu bi sicer že ta trenutek zaposlili pet zdravnikov, pred vrati pa so nove upokojitve. Skupaj z župani posoških občin in v sodelovanju z ministrstvom delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi pritegnili nove kadre. »Izvajamo vse možne aktivnosti, preverjamo sezname potencialnih kandidatov iz tujine, poskušamo priti v kontakt s študenti, o ukrepih se dogovarjamo z vsemi občinami. Kadre intenzivno iščemo,« je nedavno pojasnil Uršič. V Tolminu in Bovcu so v ta namen zagotovili nekaj stanovanj, dogovarjajo se o štipendijski shemi ... »V Bovcu imamo že tri, štiri leta na voljo manjše stanovanje, ki je takoj vseljivo, zdaj smo v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pridobili še eno, malo večje,« je pojasnil župan Mlekuž, ki sicer še vedno upa, da bo dolgoletni in med domačini priljubljeni zdravnik tudi kot upokojenec še kdaj priskočil na pomoč.