Odhajajo iz Bruslja

Ljudmila Novak o nadaljnji poti: Prihodnost bo pokazala, ali sem še potrebna v politiki

S.R./STA
27. 6. 2024, 18.00
Posodobljeno: 27. 6. 2024, 18.00
Deli članek:

Za Milana Brgleza je že jasno, da svojo pot nadaljuje v domači politiki. Preostali trije evropski poslanci, ki se jim bo iztekel mandat, si bodo kot kaže najprej privoščili nekaj političnega oddiha.

Si.R.
Ljudmila Novak si bo najprej vzela čas za počitek in premislek

Kot je znano, se Milan Brglez, Ljudmila Novak, Franc Bogovič in Klemen Grošelj z julijsko ustanovno sejo Evropskega parlamenta poslavljajo s položaja evropskega poslanca. Iztekel se jim bo mandat, saj v Evropski parlament niso bili vnovič izvoljeni. Za prihodnost imajo različne načrte.

V političnih vodah, kot kaže, ostaja Brglez, ki se mu obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje pod vodstvom njegove strankarske kolegice ministrice Andreje Katič. Slednja je predlog tudi že predstavila premierju Robertu Golobu, Brglezovo imenovanje pa naj bi sledilo v prihodnjih tednih, ko bodo zaključeni tudi pogovori o tem, na katerih področjih pod okriljem pravosodnega resorja bo deloval Brglez. V pisarni evropskega poslanca sicer informacij o njegovem odhodu na pravosodno ministrstvo uradno še ne komentirajo. Odgovarjajo le, da se Brglezu mandat evropskega poslanca izteče 16. julija.

Jure Klobčar
Milanu Brglezu se obeta mesto državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje.

Počitek in premislek

Medtem dosedanja evropska poslanka NSi Novak napoveduje, da si bo najprej vzela čas za počitek in premislek, nato se bo odločila, kako naprej. Nekdanja predsednica NSi je po objavi prvih izidov glasovanja dejala, da je vesela, da je "politično ladjo varno pripeljala v pristanišče". Zdaj pravi, da ostaja članica stranke, ki jo je nekoč vodila. "Prihodnost bo pokazala, ali sem še potrebna v politiki ali bom korak usmerila kam drugam in za stvari, ki me prav tako veselijo," je navedla v odzivu za STA.

Tudi evropski poslanec Bogovič pravi, da si bo po več kot 20 letih profesionalnega udejstvovanja v politiki in izteku drugega zaporednega mandata v Evropskem parlamentu, "malce oddahnil od politike". "Najprej se bom posvetil svoji kmetiji in nasadu jablan ter družini, pri čemer se veselim zlasti več druženja z mojimi štirimi vnuki," je navedel za STA.

Jure Klobčar
Franc Bogovič se bo najprej posvetil kmetiji.

Da glede nadaljnje politične poti še ni sprejel odločitve, je za STA prav tako povedal Grošelj, ki se je tik pred volitvami politično razšel z največjo vladno stranko Gibanje Svoboda in njenim predsednikom, premierjem Golobom ter se na volitve podal kot nosilec liste Zelenih. "Povsem iskreno rabim po vsem dogajanju v zadnjih mesecih predvsem čim manj, če se da, sploh nič politike. Kaj bo pa v prihodnje, pa sam bog ve, pa še ta ni čisto prepričan v to, kaj bo," v šali dodaja Grošelj. Kot je še spomnil, pa ima zamrznjeno delovno razmerje na uradu za intelektualno lastnino v okviru ministrstva za gospodarstvo. Slednjega je namreč zapustil leta 2018 ob imenovanju na mesto državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo v času vlade Marjana Šarca, leto za tem pa je bil na listi LMŠ izvoljen za evropskega poslanca.

Primož Lavre
Klemen Grošelj še ne ve, kaj bo v prihodnje.