Težave z elektriko

SunContract vložil zahtevo za ustavno presojo za pravila delovanja električnega trga

Andraž Zupančič
22. 6. 2024, 19.11
Deli članek:

Dobavitelj električne energije na maloprodajnem trgu v Sloveniji, podjetje SunContract, je na ustavno sodišče vložil zahtevo za ustavno presojo pravil za delovanje trga z električno energijo, vključno z jedrsko energijo za prihodnjih 10 do 15 let.

Nataša Juhnov
Sončna elektrarna je rešitev za marsikatero gospodinjstvo, a s tem nastajajo tudi težave.

V SunContractu so prepričani, da pravila večkrat kršijo ustavo in da imajo škodljive učinke, saj posegajo v že pridobljene pravice investitorjev v samooskrbne sončne elektrarne. Zaradi tega prebivalci izgubljajo zaupanje v energetski sektor v Sloveniji, s tem pa je ogroženo tudi financiranje celotnega sektorja, ogrožene so investicije v zeleni prehod, vključno z investicijo v novo Jedrsko elektrarno Krško za prihodnjih od 10 do 15 let.

Stroški na plečih odjemalcev 

Letni strošek tako imenovanega net meteringa samooskrbnih elektrarn (sistem obračunavanja proizvedene in porabljene električne energije iz mikro sončne elektrarne) naj bi se zelo kmalu znašel na plečih državljanov. Še več, z višanjem cen pri nekaterih večjih dobaviteljih električne energije se to, sicer v prikriti obliki, že dogaja.

Operater trga Borzen je letos v škodo lastnikov »starih« samooskrbnih elektrarn, teh je v Sloveniji okoli 50 tisoč, posegel v že pridobljene pravice investitorjev. Spremenjena pravila nalagajo dobaviteljem električne energije 15-minutni bilančni obračun za samooskrbne sončne elektrarne kljub temu, da imajo odjemalci letni obračun.

Po tem sistemu samooskrbe se odjemalcem dobavljena električna energija obračunava po principu neto meritev, ko odjemalec plača dobavitelju le morebitno pozitivno razliko med prevzeto in oddano električno energijo, ki se poračuna na letni ravni ob koncu obračunskega obdobja. »Ker je cena električne energije na trgu vsako uro drugačna, dobavitelji pa morajo kompenzirati odjemalcem vsako kilovatno uro ne glede na čas odjema, nastajajo neupravičeni stroški za pokrivanje net meteringa,« menijo v SunContractu.

Profimedia
Obračunavanje elektrike je očitno zelo zapleten gordijski vozel.

Ne za že obstoječe investitorje

Strinjajo se, da se je net metering spremenil z novo uredbo o samooskrbi od leta 2024 za nove investicije, ne strinjamo pa se, da se spreminja pravila, ki učinkujejo tudi za že obstoječe investitorje od leta 2016 naprej. Za njih bi morala vlada zagotoviti sredstva, da bodo storitev lahko pod istimi pogoji kot ob odločitvi za investicijo uporabljali tudi v prihodnje, torej brez dodatnih stroškov.

SunContract, Združenje slovenske fotovoltaike in nekatere druge stanovske organizacije so že opozorili vlado in ministra za okolje Bojana Kumra na posledice, ki bi jih sprememba pravil imela za državo in energetski sektor. Odgovora od pristojnih niso nikoli prejeli.

Zato tudi menijo, da je vsako spreminjanje pravil »za nazaj« za lastnike samooskrbnih sončnih elektrarn protiustavno, že omenjeno ogroženo financiranje celotnega energetskega sektorja, vključno z investicijo v drugi blok Jedrske elektrarne Krško, pa ni le teorija. »Podobno se je v preteklosti že zgodilo v Španiji in na Češkem, ko sta tamkajšnji vladi sprejeli retroaktivni ukrep in spremenili podporno shemo za investicije v obnovljive vire energije. S tem so jim na evropski ravni zavrnili financiranja energetskih projektov, kar je razvoj energetskega sektorja ustavilo za polno desetletje,« utemeljujejo svoje odločitve pri Sun Contractu. Zato poleg pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti predlagajo tudi začasno zadržanje izvajanja pravil do ustavne presoje.