Tragedija na hadžu

Tunizijski predsednik po smrti romarjev razrešil ministra za verske zadeve

A.S./STA
22. 6. 2024, 14.21
Deli članek:

Tunizijski predsednik Kais Saied je po smrti več deset tunizijskih romarjev na hadžu v Savdski Arabiji v petek odpustil ministra za verske zadeve Ibrahima Chaibija, je sporočil urad predsednika. Podrobnosti o razlogih za razrešitev ministra niso podali, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Tunizijski predsednik Kais Saied.

V izjavi, objavljeni na družbenem omrežju Facebook, je urad tunizijskega predsednika zapisal, da se je Saied odločil s funkcije razrešiti ministra za verske zadeve Chaibija. Pred tem je zunanje ministrstvo v Tunisu sporočilo, da je med romanjem v Savdski Arabiji umrlo 35 Tunizijcev, medtem ko tunizijski mediji poročajo, da je število naraslo na 49.

Ministrstvo ni pojasnilo, ali so romarji umrli zaradi hude vročine, zaradi katere naj bi med hadžem letos skupno umrlo že več kot tisoč vernikov. Je pa navedlo, da je večina umrlih Tunizijcev v Savdsko Arabijo potovala s turističnimi vizumi, ločeno od uradnega programa za romarje pod okriljem oblasti v Rijadu.

Uradne številke potrjenih smrtnih žrtev so sicer precej nižje. Temu verjetno botruje dejstvo, da so številni romarji neregistrirani in poskušajo svojo versko dolžnost opraviti po neregularnih poteh, saj si ne morejo privoščiti pogosto dragih uradnih dovoljenj.

Med letošnjim hadžem, ki se ga je udeležilo približno 1,8 milijona vernikov iz vsega sveta, so se temperature v Meki in drugih svetih krajih v bližini gibale okoli 50 stopinj Celzija. Smrti zaradi vročine in izčrpanosti ter druge tragedije med romanjem so sicer skorajda vsakoleten pojav.