Nemir na Obali

Kazni obcestnim prodajalcem sadja ne pridejo do živega, ena od branjevk z avtom v inšpektorja

Sijan Pretnar
21. 6. 2024, 05.55
Deli članek:

Na Belvederju nad Izolo, pod Valeto in ob cesti proti Dragonji že dva meseca na stojnicah prodajajo sadje. Najprej so bili naprodaj jagode in šparglji, potem češnje, pa marelice, breskve, zdaj tudi lubenice in lepe zelene fige – po 12 evrov.

Primorske novice
Nič jim ne pride do živega.

Obcestne prodajalke in prodajalci sadja so se v teh dveh mesecih umaknili le za kratek čas, ko so jim inšpektorji med poostrenim nadzorom pred dobrima dvema tednoma izrekli prepoved opravljanja dejavnosti. Zasegli so stojnice, značilne rdeče dežnike in drugo opremo. Zgodil se je tudi incident, ko naj bi ena od prodajalk s kombijem zapeljala proti inšpektorju.

Domačini opozarjajo na »uzurpacijo«

Že naslednji dan so postavili nove stojnice, druge dežnike. Posel pa se nadaljuje ... Zlasti ob koncih tedna se ob stojnicah ustavljajo številna vozila, predvsem tujih registracij. Na Belvederju je ob najbolj izpostavljeni stojnici vsako noč parkiran avto ljubljanske registrske oznake, ki je priklenjen na stojnico. Domačini in predstavniki krajevne skupnosti so vsako leto znova ogorčeni ob takšni uzurpaciji tuje lastnine, ponavljajočih se nepravilnostih, in pričakujejo ukrepanje pristojnih služb. »Finančna uprava glede na izkušnje iz preteklih let tudi letos v okviru načrtovanih aktivnosti spremlja in nadzira sezonske prodajalce sadja in zelenjave na stojnicah ob cestah, tudi na območju Finančnega urada Koper,« so pojasnili v službi za odnose z javnostmi. Do četrtka, 6. junija, so inšpektorji koprskega urada pri različnih subjektih opravili osem nadzorov. Glede prodajalcev sadja na stojnicah ob cesti na Belvederju in pred Dragonjo sporočajo, da finančna uprava »budno spremlja aktivnosti, ki jih izvajajo prodajalci sadja, in ob zaznavi nepravilnosti ukrepa v okviru svojih pooblastil«. Nadzor bodo nadaljevali in ob nepravilnostih ukrepali.

Avto je vsako noč parkiran ob stojnici

Na Belvederju posebej bode v oči avto ljubljanske registracije, ki je vsako noč parkiran na zelenici ob krožišču in lokalni cesti. Kako so ukrepali, smo vprašali Medobčinsko upravo Istre. Pojasnili so, da je medobčinski inšpektorat na Belvederju, kjer je stojnica postavljena na zemljišču izolske občine, večkrat ukrepal, uvedel je pet prekrškovnih postopkov zaradi nepravilno parkiranega vozila oziroma različnih prekrškov (z globami od 40 do 100 evrov). Uvedli so tudi pet prekrškovnih postopkov zaradi začasnega prodajnega mesta brez dovoljenja občine, za kar so predpisane globe od 400 do 1000 evrov. Vodijo še inšpekcijski postopek zaradi uporabe javne površine brez dovoljenja.

Na Belvederju posebej bode v oči avto ljubljanske registracije, ki je vsako noč parkiran na zelenici ob krožišču in lokalni cesti.

Ukrepajo različne inšpekcijske službe

Na Občini Izola so dodali, da bodo – potem ko so se po ukrepih stojnice na Belvederju znova pojavile – zahtevali ponovitev inšpekcijskega postopka. Pristojni iz občinske uprave so se maja na sestanku z inšpektorjem za ceste pogovarjali o različnih možnostih, kako urediti zemljišče ob državni cesti. Pogovore bodo nadaljevali, so napovedali v občinski službi za odnose z javnostmi. Na inšpektoratu za infrastrukturo so potrdili, da se je inšpektor za ceste pred poletno sezono na pobudo Občine Izola sestal z njihovim predstavnikom in mu predstavil svoje pristojnosti po zakonu o cestah. Dodali so, da se na sestanku niso dogovorili o nobenih aktivnostih.

Glede prodaje sadja ob državnih cestah na Valeti in v Dragonji pa je pristojni inšpektor za ceste letos uvedel dva inšpekcijska postopka. Preveril je predvsem oglaševanje na teh dveh točkah ter ali prodajalci ovirajo preglednost cestnega priključka in ogrožajo varnost prometa. »Inšpektor za ceste lahko ukrepa v primeru postavitve stojnice na cestnem zemljišču državne ceste, ki ogroža, ovira ali zmanjšuje varnost prometa na njej,« so pojasnili na inšpektoratu za infrastrukturo. Letos so na obravnavanem območju zaradi prekrška ukrepali enkrat, so nam odgovorili pred nekaj dnevi.

Stojnice postavili brez soglasij

Tržni inšpektorji so letos z nadzori začeli konec aprila, ugotovitev še ne morejo posredovati, pričakujejo pa podobne zaključke kot v preteklih letih. Nadzore že več let začenjajo takoj, ko se ob cestah pojavijo prvi prodajalci sadja in zelenjave. Pri nadzoru poleg označevanja cen in upoštevanja označenih cen preverjajo še izdajanje računov, soglasje za prodajo, označenost stojnic, prisotnost podatkov o stanju blaga pa tudi ustreznost registrirane dejavnosti.

V preteklih letih so tržni inšpektorji največkrat ugotavljali, da prodajalci niso imeli soglasja za mesto, na katerem so postavili stojnico, in da na prodajnem mestu niso imeli podatkov o stanju blaga. »Kršitve se iz leta v leto ponavljajo,« pojasnjujejo na tržnem inšpektoratu. Proti kršiteljem uvedejo prekrškovne postopke in jim odredijo, da morajo nepravilnosti odpraviti, oziroma jim prepovejo opravljanje dejavnosti do odprave nepravilnosti. Sicer pa sodelujejo tudi z drugimi pristojnimi službami in inšpekcijami ter si izmenjujejo informacije, »tako da zagotavljamo čim bolj učinkovit nadzor«.