Komunala

Občina Ptuj bi v Komunali menjala nadzornika; era Čelanovih kadrov se izteka

Mojca Zemljarič
20. 6. 2024, 21.51
Deli članek:

Marijo Magdalenc in Rajka Fajta, ki sta v nadzornem svetu Komunale predstavnika Mestne občine (MO) Ptuj, bi predvidoma nadomestila sodelavca občinske uprave Andrej Trunk in Benjamin Panikvar. Prvi je vodja oddelka za gospodarske dejavnosti, drugi oddelka za finance.

Črtomir Goznik
Komunalno podjetje Ptuj se je v letih, odkar ga vodi Širec, kapitalsko okrepilo.

Županja Nuška Gajšek je zamenjavo nadzornikov predlagala z amandmajem, kot dopolnitev stališč mestnega sveta za sejo skupščine lastnikov Komunale. Ta je sklicana za 3. julij, predstavnik MO Ptuj bo na njej dolžan upoštevati in izvesti stališča mestnega sveta. Ptujska občina ima v KP 59-odstotni delež. Če bo zamenjala svoja dva nadzornika, bi se lahko v prihodnje zamajal stolček dolgoletnemu direktorju Janku Šircu. Ta se je na tnalu politike znašel že lani, ko je na občinske svete prihajal s predlogi o povišanju cen pitne vode in kanalizacije. Marsikaterega svetnika in tudi nekaj županov je zmotilo Širčevo »hrčkanje« v smislu predobrega gospodarjenja, češ da Komunala leži na denarju, medtem ko po drugi strani s podražitvami še globlje sega v denarnice občanov.

Komunala ima zajetno finančno zalogo

Komunalno podjetje Ptuj se je v letih, odkar ga vodi Širec, kapitalsko okrepilo. Iz pogorišča je zgradil trdnjavo, a je res, da mu prihodke neposredno s projekti in posredno s koncesijami omogočajo občine. Kot smo že večkrat prikazali v naših časopisnih člankih, je KP Ptuj s cenami vode, kanalizacije in smeti med najdražjimi v državi. Po drugi strani ima podjetje zavidljivo finančno zalogo – konec leta 2023 je imelo v blagajni podjetja, na bančnih računih in v depozitih 3,3 milijona evrov, kapital podjetja pa ocenjujejo na 5,8 milijona evrov; tako namreč lahko preberemo v poslovnem poročilu za lansko leto. Imeli so 212.000 evrov dobička. Večinoma so z delodajalcem zadovoljni tudi zaposleni. Plače so relativno dobre. V vseh letih, odkar je direktor Širec, čez plačo nismo slišali niti ene pritožbe. Vsekakor pa Širec v podjetju zahteva red, česar mu sodelavci niso zamerili, saj lahko pri tako velikem številu zaposlenih, teh je okoli 180, in tako obsežni dejavnosti prehitro pride do brezvladja in anarhije.

Politika imenuje in odstavi, tako pač je

Dejstvo je, da so imenovanja vodstvenih funkcij v javnih podjetjih in zavodih stvar politike. Tako kot politika direktorja nastavi, ga lahko tudi odstavi. Era direktorjev nekdanjega ptujskega župana Štefana Čelana se očitno končuje. Zdaj imajo priložnost kadri Socialnih demokratov in Liste Andreja Čuša. Lani so se v Javnih službah denimo razšli s hajdinskim županom Stanislavom Glažarjem, ki je veljal za Čelanovo desno roko, bil je direktor mestne uprave. Po Čelanovem porazu na volitvah se je zaposlil kot pomočnik direktorja v ptujskem občinskem podjetju Javne službe. Lani se je z Javnimi službami razšel, menda ne po svoji volji. Z združitvijo treh zavodov v enega je v začetku leta brez službe ostal dolgoletni direktor Zavoda za šport Sandi Mertelj, prav tako Čelanov oziroma celo Glažarjev kader.

Trunk pri Šircu vajenec, zdaj bo njegov nadzornik

Tudi Janko Širec velja za enega najbolj tesnih sodelavcev nekdanjega ptujskega župana. Ko je Čelan pred dobrimi 20 leti postal župan, je Širec zapustil službo v upravi občine Markovci in se zaposlil v upravi MO Ptuj. Bil je vodja oddelka za gospodarstvo, pozneje pa direktor občinske uprave in kratek čas (projektno) tudi direktor novoustanovljenega občinskega podjetja Javne službe. Ko je Komunala finančno skoraj potonila, je Čelan Širca kot izkušenega in spretnega ekonomista postavil za direktorja podjetja. Janko Širec je poslovanje saniral, kapitalsko okrepil in s pomočjo občin konsolidiral lastniško sliko. Lastniki podjetja so bili takrat tudi zaposleni in nekdanji zaposleni. Od teh so občine odkupile lastniške deleže, podjetje je tako že nekaj let v stoodstotni občinski lasti, največji kapitalski delež ima MO Ptuj (59 odstotkov). Tudi nadzorniki, ki jih je v KP imenovala ptujska občina, so bili ves čas iz Čelanovega kadrovskega bazena. Je pa zanimivo dodati, da je bil Andrej Trunk, ki bo najverjetneje novi nadzornik v Komunali, v upravi MO Ptuj zaposlen že v času župana Štefana Čelana in da je bil Janko Širec celo njegov nadrejeni. Zdaj bo situacija obratna, saj bo Trunk, če bo tako odločeno, v Komunali nadzornik.