Pesniški turizem

Pod bagri padla domačija Alojza Gradnika

Mitja Marussig
13. 6. 2024, 21.20
Deli članek:

Gradnikova domačija, ki je dolgo kvarila videz Medane in spomin na največjega briškega pesnika, je padla pod bagri, na njenem mestu pa bo družba Harfa v vetru postavila mednarodni center in muzej poezije ter turistične nastanitve. Tam že urejajo tudi 20 parkirnih mest, ki bodo razbremenila Medano. »Računamo, da bomo center odprli proti koncu leta 2025,« pravi direktor Dušan Arzenšek.

Mitja Marussig
Dušan Arzenšek napoveduje ambiciozen projekt: v Medani bi zbrali vso poezijo sveta v vseh jezikih.

»To je bila najlepša hiša v Medani in je resnično nekaj pomenila. V zadnjem času pa je zelo kazila videz vasi. Glede na to, da smo izrazito turistično območje, nam ni bila v ponos, sploh ker je tu živel največji briški pesnik Alojz Gradnik,« pravi briški župan Franc Mužič, ki je kot Medanec to podrtijo gledal praktično vsak dan. Predvsem zaradi murve na dvorišču, pod katero so pesmi svoj čas na Dnevih poezije in vina ter pozneje festivala Sanje v Medani nekaj let brali pesniki z vsega sveta, je postala znana daleč naokrog. A je kazala žalostno podobo: zaraščeno dvorišče, podirajoče se stene, vdrta streha so kazili spomin na pesnika in vhod v vas.

Zgoraj center poezije, pod zemljo pa hotel

Vest, da se je pojavil nov lastnik, Dušan Arzenšek oziroma njegovo podjetje Harfa v vetru, ki bi jo obnovil, je leta 2018 nakazala, da se morda obetajo boljši časi. Šest let je minilo, da so pripravili idejne rešitve za gradnjo mednarodnega centra in muzeja poezije Harfa v vetru s hotelom oziroma restavracijo, spremljajočo ponudbo, odkupili potrebna zemljišča ter pridobili začetni kapital za gradnjo. Ko so lani na razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport pridobili 1,8 milijona evrov za projekt Art hotel Gradnikova domačija in mednarodni center in muzej poezije, je postalo jasno, da začetek izvedbe ni daleč.

Mitja Marussig
Gradnikovo domačijo so podprli, na njenem mestu bodo zgradili mednarodni center poezije, ob njem pa nastanitve, restavracijo ... Murvo so ohranili.

Zdaj se je zgodil. Domačije ne bodo prenovili, ampak so jo podrli. »Ob pregledu geodetov in statikov smo ugotovili, da je domačija tako uničena, da obnova ni smiselna. V sklopu pripravljalnih del smo jo porušili, novo pa bomo zgradili v popolnoma istih gabaritih, enako, kot je bila. Ohranili smo kar nekaj starih avtohtonih kamnov, nekaj jih bomo dokupili, uporabili bomo avtohtone materiale,« pojasnjuje Arzenšek. V hiši bo mednarodni center poezije, ki je ambiciozen projekt: »Naša ambicija je, da bi tu imeli digitalizirano vso poezijo sveta v vseh jezikih. Ko bi prišel turist, bi lahko poslušal katerokoli pesem v kateremkoli jeziku.« Arzenšek poudari, da je to dolgoročen projekt, ki bi nastal postopoma. Trenutno imajo osem tisoč ur posnetkov poezije. Obenem bi imeli nastanitve za gostujoče pesnike, ki bi lahko ustvarjali v Medani.

Ob domačiji bodo v treh terasah pod zemljo uredili še 22 sob z balkončki, bazen, savne, center dobrega počutja, tam bo tudi restavracija, na vrhu pa bo parkirišče, del katerega bo namenjen hotelskim gostom, del pa obiskovalcem bližnjega pokopališča. »V spodnjem gozdičku, ki ga bomo poskušali čim bolj ohraniti, bo še osem glamping hišk,« dodaja. Kot pravi, računajo, da bi vse skupaj zgradili pred koncem prihodnjega leta, da bi morda za rep še ujeli dogajanje ob Evropski prestolnici kulture.

Župan se veseli novih vsebin in tudi parkirnih mest

Ker domačini med gradnjo ne bodo mogli parkirati ob pokopališču, nasproti gradbišča že urejajo tamponsko parkirišče z 20 parkirnimi mesti zanje in za obiskovalce. »Pobuda je, da bi dolgoročno tam zgradili podzemno parkirno hišo za 160 parkirnih mest. S tem bi lahko trg v Medani, ki je zdaj zabasan s pločevino, popolnoma razbremenili avtomobilov,« napoveduje Arzenšek, ki meni, da bi lahko to izvedli v dveh, treh letih.

Tudi župan Mužič je zadovoljen, da bodo preuredili ta del vasi in območje podrtije: »Gre za zanimiv projekt. Kot Medanec in župan si želim, da bo tudi na ta račun prišlo precej ljudi, ne le iz Slovenije, ampak tudi iz tujine. Ker je Medana skoraj brez parkirnih mest, smo zelo zadovoljni, da bomo tam pridobili tudi še kako potrebna parkirna mesta.«