Smrt v kazaški stepi

Francoskega "ekstremnega turista" našli mrtvega ob legendarnem kozmodromu Bajkonur

J.V./STA
13. 6. 2024, 21.50
Deli članek:

Za Francoza, ki je skušal nezakonito vstopiti na območje ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu, se je podvig slabo končal. Moškega so pred dnevi našli mrtvega v kazaški stepi v bližini izstrelišča, kjer naj bi umrl zaradi dehidracije, so sporočili ruski preiskovalci, ki so na območju pridržali še enega Francoza.

Profimedia
Kozmodrom Bajkonur ima s svojimi številnimi zapuščenimi vesoljskimi relikvijami iz sovjetskega obdobja mitski status med ljubitelji t.i. urbexa, urbanega raziskovanja zapuščenih krajev.

24-letni Francoz je po vsej verjetnosti umrl zaradi dehidracije pri izjemno visokih temperaturah in suhem zraku, potem ko je tri dni preživel v kazaški stepi, kjer se nahaja legendarno vesoljsko izstrelišče Bajkonur. Moški je na širše ozemlje kozmodroma, ki redno privablja ekstremne turiste in avanturiste, nezakonito vstopil v spremstvu še enega Francoza.

Ruski preiskovalci trdijo, da sta se moška na območju, kamor je dostop možen le s posebnim pooblastilom, najmanj tri dni skrivala pred organi pregona. Preživelega 27-letnega Francoza so pridržali in nato v torek izpustili po zaslišanju na vojaškem sodišču v Bajkonurju, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kozmodrom Bajkonur ima s svojimi številnimi zapuščenimi vesoljskimi relikvijami iz sovjetskega obdobja mitski status med ljubitelji t.i. urbexa, urbanega raziskovanja zapuščenih krajev, ki je pogosto nezakonito in povezano z velikim tveganjem.

Ruski predstavnik je za AFP povedal, da tovrstne "ekstremne turiste" na območju običajno zalotijo dvakrat do trikrat na leto. Med zadnjimi takimi primeri je bil popotniški bloger Benjamin Rich, ki ima na YouTubu več kot štiri milijone sledilcev. Spomladi 2022 je bil pridržan in kaznovan zaradi vstopa v Bajkonur, od koder je leta 1961 kot prvi človek v vesolje poletel Jurij Gagarin.