Preveriti starost

Prodajali so cigarete mladoletnikom, zdaj jih ne smejo nikomur več

Dženana Kmetec
13. 6. 2024, 06.21
Deli članek:

Zaradi ugotovljenih kršitev prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim osebam v nekaterih trgovinah, gostinskih lokalih in na bencinskih servisih – tudi na Ptuju – velja ukrep začasne prepovedi njihove prodaje. Inšpektorji so lani opravili 362 nadzorov in ugotovili številne kršitve.

Profimedia
Kajenje med mladoletniki je v porastu tudi zaradi dostopnosti cigaret in drugih tobačnih izdelkov.

Seznam poslovnih subjektov, za katere je ali še velja prepoved prodaje tobaka in tobačnih izdelkov, je zelo dolg. Gre za ukrep, ki ga inšpektorji izrečejo sočasno z izrekom globe. Za ugotovljeno kršitev prodaje tobaka, tobačnega ali povezanega izdelka mladoletni osebi je določena globa: od 4000 do 33.000 evrov za pravno osebo, od 1600 do 8000 evrov za samostojnega podjetnika in od 800 do 2000 evrov za odgovorno osebo. Inšpektorji praviloma izrečejo najnižjo predpisano globo. Sočasno s finančno sankcijo ministrstvo za zdravje kršitelju z odločbo začasno prepove prodajo tobačnih in povezanih izdelkov. Začasna prepoved za prvo ugotovljeno kršitev velja šest mesecev. Seznam poslovnih subjektov, ki jim je bila izrečena začasna prepoved prodaje tobačnih in povezanih izdelkov, je javno dostopen na spletni strani ministrstva za zdravje.

Inšpektorji poostrili nadzor

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) prepoveduje prodajo tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov osebam, mlajšim od 18 let. Teh izdelkov tudi ne smejo prodajati osebe, mlajše od 18 let. Med povezane izdelke spadajo tudi elektronske cigarete z nikotinom in brez nikotina.

Nadzore nad prodajo tobačnih izdelkov izvajajo tržni inšpektorji, tako v sodelovanju z mladoletnimi osebami nevladnih organizacij kot tudi brez njih. »Leta 2023 smo v sodelovanju z mladoletnimi osebami izvedli 62 nadzorov nad prodajo tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim osebam. Brez sodelovanja mladoletnih oseb smo opravili še 300 nadzorov,« so pojasnili na tržnem inšpektoratu. V prvi polovici letošnjega leta so v sodelovanju z mladoletnimi osebami nevladnih organizacij opravili 50 nadzorov, torej skoraj toliko kot v celotnem lanskem letu. Razlog je najbrž dejstvo, da je kajenje med mladoletniki v porastu tudi zaradi dostopnosti cigaret in drugih tobačnih izdelkov.

Pexels
Inšpektorji na področju prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim ugotavljajo veliko kršitev, okrog 40 odstotkov.

Na Ptuju cigaret ne prodajajo na treh mestih

Evidence nadzorov in kršitev po posameznih krajih na inšpektoratu ne vodijo, so pa potrdili, da so bili nadzori izvedeni tudi na območju Ptuja. Med drugim je s seznama ministrstva za zdravje razvidno, da so polletne prepovedi prodaje tobačnih izdelkov izrekli trem poslovnim subjektom na Ptuju. Cigaret tako začasno ne prodajajo v Supermarketu Tuš v Puhovi ulici, v trafiki 3DVA na Potrčevi cesti in na bencinski postaji MOL. Tobačne izdelke so mladoletnim prodajali tudi v Intersparovi trafiki na Ormoški cesti, a je ukrep prepovedi prodaje prenehal decembra lani.

Inšpektorji so na terenu prisotni tako rekoč po vsej državi, v različnih krajih in na različnih prodajnih mestih, od trgovin do bencinskih servisov, trafik, poslovalnic kmetijskih zadrug ... Lotili so se tudi spletnih prodajalcev tobačnih izdelkov, začasne prepovedi prodaje namreč veljajo tudi za nekatere spletne ponudnike.

Trgovci pogosto slabo ocenili ali izračunali starost

Inšpektorji sicer na področju prodaje tobačnih izdelkov mladoletnim ugotavljajo veliko kršitev, okrog 40 odstotkov. Obveznost trgovcev je, da preverijo starost kupca, saj tobačnih izdelkov ne smejo prodajati mladoletnim osebam. »V večini primerov, ko so bile ugotovljene kršitve, kar pomeni, da je bil tobačni izdelek prodan mladoletni osebi, so prodajalci od osebe, ki je kupovala tobačne izdelke, zahtevali osebni dokument, vendar pa so napačno izračunali starost in tobačni izdelek vendarle prodali. Navedeno kaže, da so prodajalci, ki izvajajo neposredno prodajo, seznanjeni s svojimi obveznostmi pri prodaji tobačnih izdelkov, vendar so nepozorni ali premalo natančni pri izračunu starosti kupca,« so pojasnili na tržnem inšpektoratu. Nadzor bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Trgovce pa v izogib globam in prepovedim pozivajo k doslednemu spoštovanju prepovedi prodaje tobačnih in povezanih izdelkov mladoletnim osebam.