V Avstriji

Nepopisna tragedija: Zemeljski plaz pod seboj pokopal petletnega dečka

D.K.
12. 6. 2024, 21.33
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 07.41
Deli članek:

Na avstrijskem Štajerskem, v St. Mareinu pri Gradcu, se je v popoldanskih urah pripetila grozna tragedija, v kateri je življenje izgubil petletni deček. Do tragične nesreče je prišlo v neposredni bližini doma staršev dveh izmed udeleženih otrok.

Foto: BFV FB | Chr. Karner
Tragedija v Avstriji.

Danes okoli 17. ure se je v gozdu v Siegensdorfbergu, kjer so se nahajali otroci, sprožil približno 100 kubičnih metrov velik zemeljski plaz. Štirje otroci so bili ujeti in zasuti pod nanosi zemljine, enega so s poškodbami nedoločene stopnje prepeljali v bolnišnico, za petletnika pa je pomoč prispela prepozno. Dva otroka sta ostala nepoškodovana. 

Akcija je bila za reševalce izjemno zahtevna

"Kopali smo z rokami in lopatami ter dali vse od sebe," je povedal tiskovni predstavnik gasilskega združenja Feldbach. Po podatkih štajerskih gasilcev se je odlomil dvignjen rob in pokopal dva otroka. Enega so hitro osvobodili, drugega otroka pa so iskali celo uro. Našli so ga na globini dveh metrov.

V reševalni akciji je sodelovalo devet štajerskih gasilskih enot s približno 160 reševalci in enim gasilskim dronom, policijski iskalni pes in trije helikopterji. Po navedbah policije se je nesreča zgodila le približno 50 metrov od doma dveh vpletenih otrok. Da naj bi se mama v gozdu sprehajala s svojima dvema otrokoma in še dvema od prijateljev, je prvi poročal portal Kleine Zeitung. Njihove informacije je kasneje potrdila tudi policija. Za svojce skrbijo državne službe za krizno posredovanje (KIT) in Rdeči križ, celoten, kjer živi 3800 prebivalcev, je v šoku.

Na kraj sta prispela tudi župan in deželni glavar

Župan Franz Knauhs je globoko prizadet: "Nimam besed. Neverjetno, kaj se je zgodilo. Dali smo vse od sebe in kopali z rokami in lopatami. Razmišljaš kot oseba, kot oče, kot dedek – to je preprosto tragično.” Medtem je na kraj prispel tudi deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler, ki se je zahvalil reševalcem za trud in dejal, da bi morali vsi biti zdaj z mislimi pri družinah.

Tudi poveljnik gasilske brigade Matzhold je prizadet: "V preteklih dneh in tednih je bilo po vsej Štajerski v akciji skoraj 7000 gasilcev in gasilk in nihče se ni poškodoval. In danes smo poklicani na intervencijo, kjer izvemo, da sta dva otroka zasuta. To je najslabše, kar si lahko v svoji gasilski karieri doživiš."

Nevarnost zemeljskih plazov ostaja velika

Po navedbah civilne zaščite se je plaz verjetno sprožil zaradi razmočenih tal. Na Štajerskem je močno deževje, ki je trajalo vse od prejšnjega tedna, namočilo številna pobočja. Čeprav je deževje danes tekom dneva ponehalo, so se številna pobočja že začela premikati.