Slovenija

Sta pripravljena za uradno potrditev svoje ljubezni odšteti 8000 evrov?

Petra Znoj
12. 6. 2024, 19.50
Deli članek:

Nekoč je veljalo, da naj bi pri finančnem zalogaju poroke pomagali starši. Nevestini starši naj bi denimo plačali za vabila, glasbo, cvetje, najem avta in poročne pogostitve, ženinovi starši pa nastanitev, pogostitev, darilo za nevesto in ženina in najem plesnega učitelja. Vendar pa danes v večini primerov poroko plačata ženin in nevesta, zato smo preverili, koliko bosta odštela za svoj dan.

Profimedia
Poroka je lahko velik finančni zalogaj, a velja za poseben trenutek v življenju.

Najdražja sta seveda najem lokacije in pogostitev. Cene poročnih menijev se začnejo pri 25 evrih; povprečna cena, ki vključuje samo hrano, je 55 evrov na osebo. Poleg tega je treba upoštevati strošek pijače, ki je okoli 50 evrov na osebo. Lokacije po navadi dodatno računajo najem prostora za izvedbo civilnega obreda. Če se odločita, da se poročita zunaj uradnih prostorov upravne enote, bosta plačala dodatnih malo več kot 170 evrov.

Ni dobre zabave brez dobre glasbe. Pari na porokah največkrat najamejo didžeja ali skupino. Povprečna cena najema didžeja je med 800 in 2000 evri, skupine pa za večerno zabavo računajo povprečno 1300 evrov, čeprav najcenejša poročna glasbena skupina stane malo več kot 400 evrov.  

Cena dekoracije na poroki je od 400 do 2000 evrov, seveda je odvisna predvsem od števila gostov, izbranega cvetličarja in osebnih želja glede okrasja – če bodo cvetlični aranžmaji za mizo in naprsni šopki za svate dovolj, bo cena nižja, če pa bo cvetja več in bosta vključila še druge elemente poročne dekoracije, kot so svetlobne verige, vaze, sveče in podobno, bosta odštela več. 

Nakup ali najem, to je zdaj vprašanje

Poročni šopek v povprečju stane med 60 in 150 evri, seveda je cena odvisna od vrste in količine cvetja. Cene poročnih oblek so zelo različne, odvisno od tega, ali obleko najamete, kupite, morda naročite izdelavo po meri. Ob nakupu poročne obleke boste odšteli od 600 evrov, za najem pa od 350 do 800 evrov. Prišteti je treba približno 200 evrov, kolikor bo nevesta povprečno odštela za poročno ličenje in pričesko. Namig: večina organizatorjev porok priporoča, da nevesta ličenje in frizuro preizkusi še pred poroko, da se bo o primernosti izbranega videza prepričala in na poročni dan ne bo negativnih presenečenj.

Osebni arhiv
Prstan ima velik simbolni pomen.

Povprečne cene poročnih prstanov so od 600 do 1200 evrov, odvisno od materiala, števila in vrste dragih kamnov. Poroka pa se praviloma konča s poročno torto, njen strošek se obračuna na kos. Povprečna cena je od štiri do šest evrov na kos, odvisno od zahtevnosti izdelave in posebnih želja mladoporočencev. Seveda ne smeta pozabiti na poročnega fotografa, ki bo ta čudoviti dan za vedno ujel na fotografije. Za fotografiranje celotne poroke fotografi v povprečju računajo malo manj kot tisoč evrov; cene so sicer od 500 pa vse tja do 1900 evrov.

Organizatorji porok za manj nervoze

Vse več parov se odloča najeti organizatorja porok, saj je priprav veliko in pomoč pri načrtovanju tega pomembnega dneva pride še kako prav. Skupna cena poročne organizacije in koordinacije je v povprečju 1500 evrov, odvisno od paketa sodelovanja in števila svatov na poroki.

Kaj vse te številke pomenijo? Če vse stroške seštejemo, ugotovimo, da je cena poroke, ki se je udeleži 80 svatov, v povprečju okoli 10.000 evrov. Cene so odvisne od števila povabljenih, lokacije, dekoracije, hrane … Podatki ankete, ki so jo leta 2023 opravili na Omisli.si, sicer kažejo, da je bila povprečna cena poroke v Sloveniji v preteklem letu 8180 evrov – podatek je seveda presek večjih in manjših porok.

Osebni arhiv
Povabite tiste, ki bodočima zakoncema res veliko pomenijo.

Še nekaj statistike: če poroka z 80 svati stane od 4000 do 14.000 evrov, za 60 svatov odštejemo od 6000 do 10.000 evrov, za 100 svatov pa od 6000 do 14.000 evrov, kar pomeni, da sicer načeloma res velja, da več gostov pomeni dražjo poroko, vendar med 60 in 100 svati ni takšne razlike, če sta se pripravljena malo prilagoditi.

V zadnjih letih se cene porok višajo, za primerjavo: cene ponudnikov poročnih storitev so se leta 2023 v primerjavi z letom 2022 v povprečju povišale za okoli 12 odstotkov.

Velik cenovni razpon, tudi skromno je lahko lepo

Cene so se zvišale, a to še ne pomeni, da ni cenovno ugodnih možnosti organizacije tega lepega dneva. Cenovni razpon pri ponudnikih enakih poročnih storitev je namreč lahko zelo velik, zato si za načrtovanje vzemita dovolj časa in preglejta vse možnosti. Pripomore tudi, če se poročita zunaj klasične poročne sezone; poroke pozimi so denimo lahko precej ugodnejše, saj je takrat manj povpraševanja. Razmislita tudi o številu svatov – povabita tiste, ki vama zares veliko pomenijo. Prihranita lahko tudi pri izbiri glasbene skupine, pobrskajta za cenejšimi poročnimi oblekami in izberita več zelenja pri poročni dekoraciji, kar pomeni manjši strošek pri cvetju.

In ne nazadnje – vse več parov se odloča za poroko na matičnem uradu, kamor gresta sama ali z dvema pričama in uredita formalnosti, potem pa se z bližnjimi poveselita v lokalnem gostišču ali pripravita piknik, kjer se zabavajo tako odrasli kot otroci.

Bogati za to namenjajo milijonske zneske

Za poroke denimo zvezdniki namenjajo po več milijonov dolarjev, še več pa kraljeva družina: poroka (takrat princa) Charlesa in princese Diane je stala 110 milijonov dolarjev. Strošek najdražje poroke na svetu, Ananta Ambanija in Radhike Merchant, je bil neverjetnih 155 milijonov dolarjev. A tudi pri nas poznamo nekaj ekstremnih primerov. Februarja letos sta nevesta in ženin v ljubljanskem gostišču priredila poroko za milijon evrov. Za poročna darila sta dobila kilogram zlata, uro Rolex, hišo s 600 kvadratnimi metri površine in več deset tisoč evrov gotovine.