Izredne razmere

Po včerajšnjem napadu na osnovnošolca v Brežicah od 130 učencev danes v šolo prišli le štirje

Svet24TV
11. 6. 2024, 08.55
Posodobljeno: 11. 6. 2024, 15.19
Deli članek:

V osnovno šolo Velika Dolina v brežiški občini so zjutraj prišli le štirje učenci od približno 130-ih, potem ko je včeraj šolo pretresel napad romskega učenca na devetošolca.

Dolenjski list
OŠ Velika Dolina

Šola je okrepila varnostne ukrepe, prisotni sta policija in varnostna služba. Napad je vse zelo pretresel, ni se pa nasilno vedenje zgodilo prvič, v incidente je bil tudi že večkrat vpleten isti napadalec, je za naš medij povedala ravnateljica osnovne šole Anja Zevnik, ki je pretresena opisala včerajšnje dogajanje. »Romski učenec je vstopil v učilnico devetega razreda in udaril enega izmed učencev. Dvakrat ga je udaril, nato pa ga je še porinil, tako da je zadel ob rob mize in utrpel dodatne poškodbe. Mi smo nemudoma oskrbeli poškodovanega učenca, nasilneža smo pa takoj umaknili iz šole. Poklicali smo reševalce in obvestili policiste, pa seveda starše.«

Na PU Novo mesto so za STA pojasnili, da jih je šola takoj obvestila o dogodku. Primer preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Policija izvaja tudi dodatne aktivnosti za zagotavljanje varnosti.

O tem, kakšno je trenutno stanje poškodovanega učenca, ravnateljica nima podatkov. Okrepitev varnostnih ukrepov bo veljala do konca šolskega leta, ob začetku prihodnjega pa »bomo videli, kako naprej,« še pravi ravnateljica. Policisti primer preiskujejo, v središču je sum kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe.

Šola je v stiku z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje. Po besedah ravnateljice je ministrstvo obveščeno o dogodku, pa tudi o tem, da se tovrstni dogodki ponavljajo. Po besedah ravnateljice Anje Zevnik bi si tako kot šola tudi ministrstvo želelo rešitve problematike. »Smo tudi že imeli za tega učenca, ki je bil nasilen tudi tokrat, ukrep, da se je šolal na prilagojen način za določeno obdobje, ampak se to ponavlja.« O konkretnem dogodku in možnih rešitvah bo stekla vrsta sestankov. »O predlogih se bomo danes pogovarjali skupaj s predsednico sveta šole, z županom, s predsednikom sveta staršev, z ministrstvom.«

Ravnateljica je po mnenju ministrstva po dogodku ustrezno ukrepala

Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje incident obžalujejo. Ob tem navajajo, da so "vselej zavezani skrbi za varno in spodbudno okolje v šolah, kar velja za vse učeče se, pa tudi za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih". O dogodku jih je obvestila ravnateljica, ki je po njihovih informacijah v nadaljevanju "tudi ustrezno ukrepala in obvestila policijo ter ustrezne institucije".

Jih je pa zmotilo, da se je pri omenjenem incidentu navajalo, da je nasilni učenec Rom. "Pri obravnavi medvrstniškega nasilja se moramo izogibati izpostavljanju etnične pripadnosti vključenih v nasilni dogodek, četudi je v tem primeru občina izpostavila romsko problematiko. V tem kontekstu sporočamo, da je ministrstvo za vzgojo in izobraževanje član medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike, v okviru katere smo na medresorski ravni pripravili predlog ukrepov, ki ga bomo temeljito obravnavali na naslednji seji," so zapisali.

Opozarjajo, da je medvrstniško nasilje širši družbeni problem, ki pa se pogosto odraža v vzgoji in izobraževanju. Za spoprijemanje z vsemi vrstami nasilja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, ki jo vodi državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve, člani pa so predstavniki posameznih resorjev in nevladnih organizacij, so spomnili.

"Skupina trenutno pripravlja smernice za prepoznavanje in ustrezno obravnavo nasilja, v njeno delo pa so aktivno vključeni tudi na ministrstvu, kjer ob tem izvajajo tudi mnogo drugih ukrepov za preprečevanje nasilja v šolskem prostoru," so še zapisali.

Navedli so, da so prejšnji teden v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve pripravili okroglo mizo o zagotavljanju varnosti v šolskem okolju, na katero so povabili tudi Skupnost občin Slovenije, vendar se na povabilo ni odzvala nobena občina. "Menimo, da so občinski programi varnosti, ki jih morajo pripraviti občine, lahko koristni tudi v okviru reševanja te problematike," so zapisali.

Občina Brežice obžaluje incident in ostro obsoja tovrstna dejanja

"Župan Ivan Molan je nemudoma kontaktiral policijo in varnostno službo, ki bosta od jutri zjutraj pri oziroma v OŠ Velika Dolina do konca šolskega leta skrbela za varnost učencev in zaposlenih. Direktor ZD Brežice je zagotovil tudi psihološko pomoč otrokom in zaposlenim, ki jih je napad v šoli pretresel," so sporočili iz občine.

Župan je tudi povedal, da v občini Brežice beležijo porast kaznivih dejanj Romov, zato bo sklicana tudi izredna seja Občinske sveta Občine Brežice s predstavniki pristojnih institucij, saj je občina z zakonodajo omejena na področju zagotavljanja varnosti.

"Župan je spomnil, da so župani 11 občin jugovzhodne Slovenije zbrali podpise več tisoč državljanov in v Državni zbor vložili pobudo za spremembo zakonodaje, vendar so bili zavrnjeni. Pristojna ministrstva naj bi do konca leta 2023 pripravile boljše predloge spremembe zakonodaje a do danes se ni zgodilo nič.
Na občini incident, ki se je zgodil v šolskem okolju, kjer naj bi pedagoški proces potekal v varnem in mirnem okolju, obžalujemo in si želimo, da bo konec šolskega leta minil mirno za otroke, ki nestrpno pričakujejo poletne počitnice," so še zapisali na straneh občine. 

Na dogajanje se je odzvala tudi Policija

Na PU Novo mesto so danes sklicali tudi novinarsko konferenco, na kateri so potrdili, da Policija izvaja dodatne aktivnosti za zagotavljanje varnosti. Na dodatno vprašanje, do kdaj jih bodo izvajali, so navedli, da dokler bo potrebno. Poudarili so, da obsojajo vsakršno nasilje in da se na vsako prijavo tudi odzovejo. Kot so pojasnili, primer preiskujejo zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. Do zdaj pa so opravili več razgovorov, ob prisotnosti staršev so zaslišali tudi mladoletnega osumljenca.

Novinarji 24ur.com, ki so v uredništvo prejeli fotografije poškodovanega otroka, s katerih je razvidno, tako pravijo, da ni šlo zgolj za modrico ali prasko, so ob tem Policijo prosili za komentar glede resnosti poškodb. "Mladoletnik ima glede na fotografije krvave poškodbe glave in očesa," so navedli novinarji. "Obstaja klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodb," pa so jim odvrnili na Policiji in dodali, da na kvalifikacijo ne morejo vplivati.

Višji samostojni inšpektor Željko Hvalec je komentiral tudi očitke, da policija premalo stori za varnost občanov, da se le ti ne počutijo varni. Kot je dejal, pri stanju varnosti na območju Policijske uprave Novo mesto ni večjih odstopanj. "Tako pri prekrških kot tudi pri kaznivih dejanjih ne," je poudaril.

Vodja Operativno-komunikacijskega centra na PU Novo mesto Robert Per pa je na vprašanje, kakšna kazen lahko doleti osumljenca, pojasnil, da za mladoletne osebe veljajo posebni pogoji iz kazenskega zakonika, odvisno od starosti. "Načeloma gre za denarno kazen ali kazen zapora do enega leta, vendar pa se mladoletnike obravnava po posebnem režimu. To je potem odvisno od sodišča, kako bo ukrepalo," je pojasnil.

"Zaradi varstva osebnih podatkov in udeleženih mladoletnih oseb drugih podrobnosti ne moremo posredovati javnosti," so še pojasnili policisti. Ob tem so poudarili, da primerov ne obravnavajo na podlagi etične pripadnosti, da pa je res, da imajo zaposlenega policista, ki se ukvarja le z romsko problematiko.

Na dogodek se je odzval tudi notranji minister Boštjan Poklukar. "Obžalujem medvrstniško nasilje, do katerega je prišlo in sem nad njim zaskrbljen. Takšnega dogajanja v šolah si ne želimo," je dejal. Ocenil je, da se je policija na dogodek ustrezno odzvala ter zagotovil, da bo še naprej zagotavljala primerno varnost.