Vremenske tegobe

Poplavljeni objekti in ceste, nekatere reke že prestopile bregove in bodo še naraščale

D.K.
11. 6. 2024, 07.43
Posodobljeno: 11. 6. 2024, 15.37
Deli članek:

Včeraj zvečer je celotno Slovenijo zajela deževna fronta. Meteorne vode so poplavile več cest in objektov, ponekod je nagajal tudi močan veter, nekatere reke poplavljajo. Nalive po Sloveniji pričakujemo še do sredine dneva, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

FB Tinekov brod na Gornji Bistrici
Tinekov brod na Gornji Bistrici ob reki Muri.

Gasilci imajo, kot je običajno za takšne situacije, zopet polne roke dela. V glavnem gre za odstranjevanje nanosov blata s cest in črpanja meteornih vod iz objektov. Že včeraj čez dan je na območju Postojne, Celja, Maribora in Murske Sobote dež zalil več stanovanjskih in poslovnih objektov, prav tako tudi osnovno šolo in vrtec. 

Včeraj zjutraj je močno neurje z dežjem v občini Postojna poplavilo več cest in objektov. Posredovali so gasilci PGD Postojna, dežurna služba CPK Postojna in Elektro Primorska. V Lemerju na območju Puconcev je močan veter dvignil prireditveni šotor in ga vrgel na cestišče. Pri tem je del šotora pristal na električnih žicah. Obveščena je bila pristojna elektro služba. Gasilci PGD Lemerje so zavarovali cestišče in šotor odstranili. Okoli 16.30 so gasilci PGD Vučja Gomila v naselju Vučja Gomila, občina Moravske Toplice, očistili z vozišča mulj, ki je naneslo neurje. V Ropoči, občina Rogaševci, so gasilci PGD Ropoča izprali blato iz gospodarskega poslopja, v katerega je iz bližnjih njiv po deževju naneslo blato. Na relaciji Kruplivnik - Dolnji Slaveči, so gasilci PGD Motovilci v dolžini cca 30m očistili blato s ceste, ki ga je v času padavin naneslo na cesto in očistili več zamašenih propustov.

Karin Rogan / Radarji v Pomurju
Veter na cesto odnesel šotor.

Gasilci PGD Stara Nova vas so v Dobravi prečrpali cca 2000 kubičnih metrov meteorne vode, ki je zalila celotno dvorišče in bližnji gospodarski objekt.  V občini Kuzma pa so gasilci izčrpali približno 10 kubičnih metrov meteorne vode iz kleti.

Močnejši nalivi pa so povzročili nekaj preglavic tudi ponoči, padavinska voda je zalivala objekte in na ceste nanosila blato, poroča uprava za zaščito in reševanje. Ponoči so narasle reke po vsej državi.

Na relaciji Štjak - Dolenje, občina Sežana je bilo danes v jutranjih urah zaradi vremenskih razmer podrto drevo. Tega je odstranil delavec cestnega podjetja Koper. V naselju Drašča vas, občina Žužemberk, pa je meteorna voda zalila prostor v gospodarskem objektu. Posredovali so gasilci PGD Šmihel pri Žužemberku.

Zaradi močnih padavin v jutranjih urah je meteorna voda zalila hišo v Braniku v občini Nova Gorica. Gasilci PGD Dornberk in JZGRD GE Nova Gorica so iz objekta izčrpali vodo in ga zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Ob 11.19 je v ulici Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, padavinska voda ogrožala stanovanjski objekt. Gasilca JZ GRD GE Nova Gorica sta s tehničnim posegom odstranila ovire za odtok vode in preprečila zamakanje objekta. Za dokončno čiščenje sta lastnici svetovala klic na Komunalo Nova Gorica. Reka Vipava je pri naselju Renče prestopila bregove in poplavila cestišče.

V Podbregu v občini Vipava je zaradi zamašitve struge narasel hudourniški potok podrl varovalni zid in poplavil pritlične prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podnanos so odstranili zaporo iz struge hudournika, preusmerili hudourniški potok nazaj v strugo in izčrpali vodo iz pritličnih prostorov. V Podnanosu v občini Vipava je padavinska voda v jutranjih urah zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Podnanos so izčrpali vodo, postavili protipoplavne vreče in s tem preprečili nadaljnje zamakanje prostorov. V naselju Podbreg v občini Vipava so gasilci PGD Podnanos odstranjevali posledice, ker je v nočnem neurju veter odkril del strehe stanovanjskega objekta. Padavinska voda je zamakala podstrešje objekta, zato so poškodovani del strehe prekrili s folijo.

Večje reke bodo danes še naraščale

Danes do sredine dneva bodo po Sloveniji še nastajali krajevno močni nalivi. Ob tem je možen porast hudourniških vodotokov, opozarja Arso. Ponoči so reke v večjem delu države narasle do velike vodnatosti, v osrednji in južni Sloveniji pa je vodnatost posameznih rek še srednja. Razlivajo se reke na Vipavskem, Drava v zgornjem in srednjem toku in Mura znotraj poplavnih nasipov. Posamezne manjše reke, ki so ponoči hitro narasle, bodo v naslednjih urah začele upadati.

Večje reke bodo danes še naraščale, večina rek bo imela veliko vodnatost. Reke na Vipavskem, Drava in Mura se bodo še razlivale. Dopoldne bodo še možna razlivanja hudourniških vodotokov in zastajanje padavinske vode zlasti v južnem delu države. V sredo in četrtek bodo reke ohranjale velike pretoke, prehodno lahko večkrat upadejo in narastejo. Drava in Mura bosta še naraščali in se razlivali.

Po podatkih Arsa je od 20. ure v Godnjah, Podnanosu in na Otlici padlo že več kot 100 mm dežja.. Krajevni nalivi se bodo predvidoma nadaljevali do sredine dneva. Ob tem je možno zastajanje padavinske vode in naraščanje hudourniških vodotokov.

Danes bo sprva oblačno s pogostimi padavinami, predvsem na zahodu tudi nevihtami. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Popoldne bo dež oslabel in marsikje prehodno ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 24 stopinj Celzija.

V sredo bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše zjutraj in dopoldne. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17, najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem okoli 23 stopinj.