Svet staršev opozarja

Nevarnosti v Škocjanu: Lahko bi šli peš, a je za mnoge nevarno

L. Markelj
11. 6. 2024, 06.10
Deli članek:

Svet staršev opozarja, da nevarnih točk v središču Škocjana ne manjka. Ni dovolj prehodov za pešce, zato je šolska pot marsikje nevarna, DRSI je le delno prisluhnil pozivu za cono 30 km/h. Za več prehodov so načrti že narejeni, naložbe pa čakajo na državo.

L. Markelj
Za trikrako krožišče ob vstopu v Škocjan je vse pripravljeno, čakajo le na izvedbo.

Šolska pot do OŠ Frana Metelka Škocjan je nevarna, problematičnih je več krajev, je na eni od občinskih sej opozorila svetnica Blanka Matko, na katero so se obrnili tudi mnogi starši šolarjev. Poziv k ureditvi prometa v središču Škocjana je pred časom na Direkcijo za infrastrukturo (DRSI) podal tudi svet staršev škocjanske šole. V svetu staršev so opozorili predvsem na nepregleden prehod za pešce v središču Škocjana pri župnijski cerkvi. Da je prehod res nevaren, so ugotovili tudi na direkciji DRSI in ga pred kratkim odstranili, ker pa tam zdaj ni več prehoda, so uvedli območje z omejitvijo hitrosti na 30 km/h. Celostna rešitev pride z obnovo državne ceste ob prenovi središča Škocjana, za katero pa še ne ve, kdaj bo, pravi župan Škocjana Jože Kapler.

Občani pogrešajo tudi prehoda za pešce na cestah, ki zaobjemata rekreacijske in sprehajalne površine ob potoku Radulja. »Promet je res vse hujši, več je tovornjakov, gre pa za šolsko pot, ki jo otroci uporabljajo vsak dan. To problematiko je treba reševati prednostno,« pravi svetnica Matko, sploh ker ob Radulji osnovna šola in vrtec izvajata pouk v naravi, delavnice in športne dejavnosti. Na direkciji DRSI pravijo, da označitev prehoda na obeh krajih ni mogoča, ker niso izpolnjeni pogoji: ni ustreznih čakalnih površin na obeh straneh državne ceste in ustrezne osvetlitve. Župan Kapler pojasni, da so za prehod za Metelkovim domom proti Radulji naredili projektno nalogo, ki je bila na DRSI potrjena. »Projekt ureditve celotne trase od cerkve do konca naselja Škocjana je v izdelavi, a ker država nima denarja za ureditev celotnega odseka, bomo uredili le ta prehod za pešce, upam, da še letos.« Pri gasilskem domu je prehod projektiran, izvedba pa je predvidena ob ureditvi križišča pri AC Krašna.

Ko bo krožišče

V Škocjanu pogrešajo tudi prehod za pešce pri sprehajalni poti pod župniščem, ki bi to pot povezal s pločnikom v Zavinek. DRSI odgovarja, da tudi tu zdaj ni izpolnjenih pogojev za ureditev prehoda. Župan pojasni, da so načrti tudi za ta prehod že pripravljeni, izvedba pa bo potekala z ureditvijo krožišča ob vstopu v Škocjan. »Pridobljena so vsa zemljišča, projekt je recenziran, sporazum za naložbo podpisan, le direkcijo še čakamo.« Nepregleden je tudi prehod za pešce pri trgovini Mercator v Škocjanu. Zaradi izbočenosti kamnitega mostička vozniki ne morejo pravočasno opaziti otrok na prehodu na drugi strani Radulje. Župan je povedal, da za to še nimajo rešitve, razmišljajo pa, da bi ob mostu naredili brv za pešce.

Opozorila dovolj?

Starši otroke opozarjajo, naj bodo pazljivi na vseh teh kritičnih točkah, a to ne more zagotoviti varne poti v šolo. Nevarnost je večja v jesenskih in zimskih mesecih, ko je vidljivost slabša, ravno tako vozne razmere na cestah. Številni starši so zaradi nevarnih šolskih poti primorani svoje otroke voziti v šolo, pa čeprav gre za krajše razdalje. Tako jih vozijo celo iz bližnjih Hrastulj.