V mejah iz leta 1967

Vlada ni več čakala, priznanje Palestine zdaj v rokah državnega zbora

S.R./STA
30. 5. 2024, 15.50
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 16.55
Deli članek:

Vlada ni čakala na čas po evropskih volitvah, po Španiji, Irski in Norveški bo Palestino kot neodvisno in suvereno državo priznala tudi Slovenija. O sklepu vlade bo v torek odločal državni zbor.

Robert Balen
Vlada je danes simbolno izobesila tudi zastavo Palestine.

Kot smo že poročali, je vlada postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja, a je takrat obenem napovedala, da bo odločitev v državni zbor poslala najpozneje do 13. junija, vmes pa da bo budno spremljala ravnanje tako Izraela kot Hamasa. Premier Robert Golob je nato v ponedeljek napovedal, da vlada zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov, s priznanjem ne bo več čakala.

"Danes je vlada sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo," je po današnji seji vlade naznanil Golob, ki je pojasnil še, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu. "Ta odločitev ima eno sporočilo, sporočilo obema stranema, da želimo čimprejšnjo in takojšnjo prekinitev spopadov in da želimo čimprejšnjo, takojšnjo in brezpogojno izpustitev talcev," je poudaril premier. Zagotovil je še, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru. Prepričan je, da bodo tudi druge države sledile temu in da mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v trajen mir na Bližnjem vzhodu in rešitev dveh držav.

Premier je izrazil pričakovanje, da bodo v naslednjih mesecih tudi druge zahodne države priznale Palestino, obenem pa arabske Izrael. "Jaz si želim, da je današnje dejanje slovenske vlade zgled vsem pri tem, da na to pot, ki bo še dolga in naporna, vstopimo polni poguma, predanosti, človečnosti," je dodal. Zavrnil je kritike, da gre za predvolilno potezo, in zagotovil, da je bilo današnje sprejetje sklepa zavestna odločitev. Izrazil je pričakovanje, da bo državni zbor postopek zaključil čim prej in to z aklamacijo. Pojasnil je še, da so na vladi sklep sprejeli soglasno.

Zadovoljstvo ob sprejemu sklepa glede Palestine je izrazil tudi predsednik SD in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in dodal, da si vsi želimo, da bo na planetu enkrat mir. Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je poudarila, da je ponosna, ker je del koalicije, ki je zbrala pogum in odločnost, da prizna Palestino.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je na družbenem omrežju X zapisala, da je vlada s tem naredila zgodovinski korak. "Izraelci in Palestinci imajo pravico vzgajati svoje otroke v miru, varnosti in blaginji v lastni državi. Priznanje Palestine je edina možnost, da bosta državi in ljudstvi nekoč sobivali v miru," je dodala.

Ob tem je vlada danes simbolno na poslopju izobesila tudi zastavo Palestine. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Robert Balen
Ministrica za kulturo Asta Vrečko, predsednik vlade Robert Golob ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han po današnji seji vlade.

Predsednica DZ večjih postopkovnih ovir ne vidi

Državni zbor bo sklep o priznanju palestinske države obravnaval v torek, je danes potrdila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Po njenih besedah bo šlo za izredno sejo, večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja pa ne vidi. Sklep mora sicer najprej obravnavati odbor DZ za zunanjo politiko, ki se bo sestal v ponedeljek. Na torkovi seji DZ sicer pričakuje daljšo razpravo, ob tem pa je izrazila mnenje, da bo "po končani razpravi sprejet sklep, da se Palestino prizna kot samostojno in neodvisno državo". Večjih postopkovnih ovir na poti do priznanja Klakočar Zupančič ne vidi. Omenila je, da sicer "obstajajo manevri, ki bi se jih lahko posluževali tisti, ki jim ta sklep vlade ni pogodu", vendar predvideva, da se ne bodo zgodili.

Gre za možnost predloga za posvetovalni referendum, ki odločanje DZ odloži za 30 dni. "Sama menim, da takšno zavlačevanje postopka ne bi bilo konstruktivno in da bi tisti, ki bi se tega manevra poslužil, državljanom dajal sporočilo, da bomo še naprej gledali množične poboje v Gazi in hude kršitve humanitarnega in mednarodnega prava. Rezultat na koncu, po preteku 30 dni, pa bo isti," je dodala predsednica DZ.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica Evropske unije, a pri tem ni bila uspešna. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo, kar je danes pred sejo vlade znova potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.