Spet doma

Raje je živel med klošarji, kot da bi trpel nasilje v šoli

J.V.
30. 5. 2024, 13.40
Posodobljeno: 30. 5. 2024, 15.12
Deli članek:

Nemški mladenič Till Ramming je za Bild pojasnil, zakaj je pri 15 letih pobegnil od doma, kaj je počel v času izginotja in zakaj se je po sedmih letih odločil, da se spet vrne domov.

Polizeipräsidium Mittelfranken
Till R.

Danes 21-letni Till Ramming je za Bild pojasnil, zakaj je pri 15 letih pobegnil od doma, kaj je počel v času izginotja in zakaj se je po sedmih letih odločil, da se spet vrne domov. Spomnimo: 17. septembra 2017 je brez soglasja staršev odpotoval iz domačega bavarskega kraja Markt Bibart k prijatelju v Lingen v Spodnjo Saško. Zvezni urad za mladino mu je izdal povratno vozovnico, a je mladenič med potjo izginil. Policisti niso izključili niti umora.

Kot je mladenič pojasnil za Bild, so ga v šoli sošolci terorizirali zaradi nekaj odvečnih kilogramov: "Nisem več hotel v šolo. Nikoli nisem povedal staršem ali bratu, kaj se dogaja." Namesto tega se je zaupal državnim uradnikom, vendar ustrezne pomoči ni prejel. "Niso bili posebej prijazni, mojega problema niso jemali preveč resno. Rekel sem jim, da se ne bom vrnil domov, dokler se ustrahovanje na moji šoli ne bo ustavilo," je pojasnil.

Priložnostna dela od Düsseldorfa do Berlina

Med vožnjo z vlakom je nenadoma izstopil v Düsseldorfu. "Bal sem se iti domov. Še bolj pa me je bilo strah šole. Na vlaku sem imel nenehno slab občutek." Prvi teden je mladenič prebil na železniški postaji in v središču Düsseldorfa, spal je na ulici. Sčasoma je tam spoznal dva brezdomca, s katerima se je spoprijateljil. Preživljali so se s skladiščnimi deli. "Živeli smo v zapuščeni, razpadajoči hali v industrijskem območju. Bili smo trije in delili smo si tisto malo, kar smo imeli. To je trajalo približno eno leto."

Potem je trojica s trebuhom za kruhom odpotovala v Berlin. Kljub temu, da je bil daleč od doma, ga je bilo strah, da bi ga odkrili. Leta 2022 je bila na TV kanalu Pro7 objavjlena njegova zgodba in za informacije o tem, kje se nahaja, ponujena nagrada. "Enega od mojih dveh prijateljev so pretepli, da bi razkril, kje sem. Vendar je držal jezik za zobmi," je pojasnil. Mladenič je počasi spoznaval, da si želi nazaj domov. Danes sedi na vrtu s starši in vse se zdi, kot da nikoli ni bilo drugače. "Tukaj uživam v miru in tišini," poudarja 21-letnik.