Možnost močnejših nalivov

Spet napovedujejo pestro vremensko dogajanje: "Vse je odvisno od postavitve višinskega jedra"

D.K.
29. 5. 2024, 10.23
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 10.53
Deli članek:

Ponekod so komaj počistili po včerajšnjih nalivih in nevihtah, že vremenoslovci napovedujejo novo burno vremensko dogajanje. Posamezne nevihte se bodo pojavljale že jutri, glavnino pa lahko pričakujemo v petek.

Neurje.si

"Pred nami je še en velik padavinski dogodek, katerega bodo spremljale nevihte, ki bodo tudi močnejše narave. Količina padavin bo precejšnja, ni pa nujno, da bo razporeditev taka, kot prikazuje prva fotografija - vse je odvisno od postavitve višinskega jedra. Glede na trenutno premočenost bo verjetnost zemeljskih plazov znova izdatno večja, prav tako bodo poplavljali nekateri vodotoki," so ob fotografijah z opisi, ki prikazujejo potencialno dogajanje v petek, zapisali na straneh Neurje.si.

Kot dodajajo, bo v spodnjih plasteh ozračja do petkovega popoldneva tudi nekaj spremenljivih vzhodnih vetrov, ki bodo v kombinaciji z jugozahodnikom omogočali malenkostno striženje. "Striženje vetra se lahko z dvigovanjem zraka pretvori v vrtenje vzgornika. To je bistvenega pomena pri nastanku močnih neviht – supercelic. Indeks, ki meri učinkovitost pretvorbe striženja vetra v vrtenje se imenuje SRH, kar je angleška kratica za storm relative helicity, kar v slovenščini pomeni relativna vijačnost oz. heličnost," so pojasnili.

Omenjajo tudi možnost tornada

Druga fotografija pa prikazuje možnost supercelic, ki bodo bolj verjetne na italijanski strani, kjer prav tako velja možnost tornadov.

Neurje.si

"Konvektivne energije po različnih plasteh bo zadosti za nastanek neviht po celotni državi. Močnejše nevihte glede na trenutno karte pričakujemo na jugu in zahodu države, proti popoldnevu pa tudi na severovzhodu," so napovedali in obljubili, da bodo bolj natančno prognozo objavili v četrtek.  Ob tem so še dodali, da lahko ob nastanku močnejših neviht pričakujemo silovite nalive in dolgotrajno proženje v pasovih. 

Izdano rumeno opozorilo

Pri Agenciji RS za okolje so za četrtek in petek za celotno državo izdali rumeno opozorilo zaradi neviht. Za četrtek in petek velja za severozahod in jugozahod države rumeno opozorilo tudi zaradi dežja. V petek pa tudi za osrednjo Slovenijo. 

Sicer pa kot napovedujejo pri agenciji, se bo danes od zahoda postopno jasnilo, popoldne pa se bo razvijala kopasta oblačnost. Ni izključena kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C.

Jutri zjutraj bo po nekaterih kotlinah možna kratkotrajna megla, čez dan pa se bo od zahoda znova pooblačilo. Padavine se bodo postopno širile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte, ki se bodo v noči na petek še okrepile. Pojavljali se bodo nalivi. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem okoli 15, najvišje dnevne od 17 do 23 °C. 

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem na severu bo nastalo nekaj ploh. Zapihal bo jugozahodni veter.