Pester vikend v gorah

Po napornem vikendu so se oglasili gorski reševalci: Žal spet poročamo o tragični vesti"

D.K.
29. 5. 2024, 09.28
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 09.31
Deli članek:

Gorski reševalci so konec tedna spet posredovali na različnih lokacijah, kjer so pomagali predvsem tujim pohodnikom, na pomoč pa so odhiteli tudi otroku in pomagali pri prenosu preminule osebe.

FB Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Gorski reševalci so imeli spet polne roke dela

"V tokratnem pregledu vikenda žal spet poročamo o tragični vesti, pa tudi o nekaj akcijah, kjer smo se izkazali za srečo v nesreči," so zapisali na straneh Gorske reševalne zveze Slovenije. 

Kot so navedli, so člani Gorske reševalne službe (GRS) Jesenice v sodelovanju s policisti so s pomočjo vrvne tehnike in UTV nosil pomagali pri prenosu preminule pogrešane osebe in pokojnika predali pogrebni službi.

Večina posredovanj zaradi tujih planincev

Člani GRS Kranjska gora so se odpravili na pomoč dvema tujima pohodnikoma, ki sta obtičala v vrhnjem delu Hanzove poti na Malo Mojstrovko. "Poti nista mogla nadaljevati zaradi snega in zahtevnega terena ter neprimerne opreme. Aktiviran je bil helikopter Slovenske vojske in ekipa HNMP. Helikopterska posadka je v Kranjski Gori izkrcala opremo, zdravnika in medicinskega tehnika. V helikopter SV se je vkrcal gorski reševalec letalec. S helikopterjem so hitro locirali reševanca. Posadka helikopterja je gorskega reševalca letalca z elektromagnetno vitlo spustila do reševancev in enega za drugim dvignila v helikopter. Prepeljana sta bila v Kranjsko Goro," so pojasnili. 

Člani GRS Radovljica so prevzeli reševanje dveh obnemoglih tujih pohodnikov, ki ju je na vrhu Stola zajela nevihta. Ker je deževalo, vidljivost pa je bila zaradi megle slaba, sta poklicala na pomoč. "Ker je bil Stol v celoti v oblakih, smo se odpeljali do Valvasorjevega doma. Pohodnika smo pregledali in jima pomagali pri sestopu do Valvasorjevega doma, kjer sta imela parkiran avtomobil," so dogajanje povzeli reševalci. 

Na pomoč tudi poškodovanemu otroku

Preko ReCO Kranj so GRS Bohinj zaprosili za pomoč otroku, ki si je pri sestopu z Uskovnice v Srednjo vas v Bohinju poškodoval nogo. Poškodovanca so na kraju oskrbeli. Z nosili prepeljali do gozdne ceste, od tam pa s terenskim vozilom v ZD Bohinj, nakar so ga prepeljali v Splošno bolnišnico Bohinj. 

V nizu dogodkov so še izpostavili, da se je tuji planinec zaplezal na območju Zabrložnice. Posredovali so člani GRS Celje. V bližini Vrha Škrli se je izgubil planinec, zanj so poskrbeli pri GRS Bohinj. Gorska reševalna služba - društvo Ljubljana pa je na Turjaku pomagala kolesarju, ki je padel.