Posli v času Janševe vlade

Kriminalisti opravljajo preiskave na sedežu Telekoma in Nova24TV

R.T.
29. 5. 2024, 08.41
Posodobljeno: 29. 5. 2024, 15.17
Deli članek:

V zgodnjih jutranjih urah so kriminalisti začeli s hišno preiskavo na sedežu Telekoma Slovenije.

Robert Balen
Hišna preiskava poteka tudi v prostorih Nova24TV.

Po poročanju spletnega portala necenzurirano.si kriminalisti preiskujejo posle Telekoma Slovenije z Novo 24TV v času zadnje vlade Janeza Janše. Kriminalisti brskajo tudi po prostorih Nove24TV, strankarske televizije SDS. Direktor Nove24TV Boris Tomašič je za portal N1 povedal, da policija na kraju preverja "neke stare pogodbe".

V Telekomu Slovenije so za STA povedali, da so se zjutraj na sedežu družbe oglasili predstavniki Policijske uprave Ljubljana. "Pri tem Telekom Slovenije ni predmet postopka, s preiskovalci pa sodelujemo in jim bomo dali na voljo želeno dokumentacijo," so dejali. Dostop do Telekomovih poslovnih prostorov je ponovno mogoč, delo in vse aktivnosti v družbi potekajo kot običajno, so dodali.

"Policija na podlagi odredb pristojnega sodišča in pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva v zvezi s kaznivim dejanjem s področja gospodarske kriminalitete izvaja več operativnih aktivnosti na območju več policijskih uprav," so v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi.

O ozadju preiskave so že podrobno pisali na necenzurirano.si. Gre za posle iz obdobja zadnje Janševe vlade, ko sta Telekom Slovenije vodila Tomaž Seljak in kasneje Cveto Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega. Telekom je takrat Nova24TV začel plačevati tudi nesorazmerno visoko nadomestilo za distribucijo programov, če upoštevamo kriterij gledanosti. V letu in pol so ji iz Telekoma skupaj nakazali skoraj 1,5 milijona evrov. Tudi po Sršenovem odhodu prvi program Nova24TV ostaja na visokem osmem mestu v Telekomovi programski shemi. O tem, za koliko je Telekom preplačeval  pravice za predvajanje Nova24TV, najbolj nazorno kaže primerjava s Pop TV. Po neuradnih podatkih je bila povprečna gledanost Nova24TV med januarjem in novembrom 2021 nižja od enega odstotka. Medtem je bila gledanost Pop TV 18,2-odstotna, torej kar dvajsetkrat višja. Kljub temu Telekom plačuje medijski družbi Pro Plus za Pop TV, Kanal A in več drugih programov skupaj le od štiri- do petkrat več kot za programa Nova24TV, ki je prejemala 0,6 evra na naročniški priključek.

Primož Lavre
Kriminalisti na sedežu Telekoma.

Pri tem je Telekom Slovenije denar, ki ga je plačeval za paket Nova24TV in nekaterih drugih programov (ti so bili vanj zelo verjetno vključeni zaradi prikritja visoke tarife za Nova24TV), nakazoval posredniku. Šlo je za Inštitut za avtorsko pravico, ki ga je ustanovil nekdanji direktor združenja SAZAS Blaž Rant, delovati pa je začel takoj po zamenjavi oblasti leta 2020. Zgolj v letu in pol mu je Telekom Slovenije izplačal dva milijona evrov, večino tega denarja pa je prejela Nova24TV.

Obvodni računi SDS

Parlamentarnna preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje političnih strank, je v vmesnem poročilu, ki ga je DZ sprejel konec novembra lani, med drugim ugotovila, da nekatera podjetja, med njimi NovaTV24.si in Nova hiša, slednja izdaja omenjeno televizijo, delujejo kot obvodni računi stranke SDS in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt te stranke. Med drugim naj bi v modelu financiranja sodelovali funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Ob sprejemanju poročila je zdaj že nekdanja predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek napovedala, da bo komisija ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom.

Šetinc Pašek je danes za nekatere medije povedala, da gre po njenem vedenju pri preiskavi za sume iz vmesnega poročila glede Nova24TV, predvsem sume zlorab in kršenja zakonov v primeru financiranja iz Madžarske, pa tudi glede škodljivih pogodb Telekoma. Spomnila je, da je preiskovalna komisija pridobila več obremenjujočih dokumentov, ki kažejo na sumljivo financiranje Nova24TV prek madžarskega medijskega sistema.