»Sramota za Ljubljano, sramota za Slovenijo«

Foto: Kako sredi Šiške pred očmi nemočnih in razjarjenih stanovalcev raste gora odpadkov

S.R.
28. 5. 2024, 09.32
Posodobljeno: 28. 5. 2024, 09.55
Deli članek:

Mnogi stanovalci na Rašiški ulici v Ljubljani že dober mesec dni s skrbjo in jezo opazujejo, kako pred njihovimi očmi raste smetišče, gora odpadkov, ki postaja vsak dan večja.

Sašo Švigelj
Gora odpadkov na območju Rašiške ulice v ljubljanski Zgornji Šiški.

»Ali stanovalci sploh lahko kaj naredimo ali smo obsojeni na nevarno bivanje s smetmi? Mora res priti do nesreče, ker smeti ležijo že na cesti? Se mora res kakšen otrok poškodovati, da bo nekdo urgiral?« se je vprašal eden od stanovalcev, ozirajoč se na gmoto odpadkov pred njegovim blokom na Rašiški ulici v Zgornji Šiški. Po njegovih besedah smetišče raste že več kot en mesec, pri čemer naj bi svojo nesnago in navlako tja vozili tudi ali predvsem ljudje od drugod, in to celo kar s službenimi vozili. »Sram je lahko vsakega posebej,« je poudaril in se vprašal, kako »razumeti ljudi, ki avto s smetmi namesto na smetišče, kjer je odvoz smeti brezplačen, raje pripeljejo nekomu pred nos? Sramota za Ljubljano, sramota za Slovenijo.«

Še eden od stanovalcev nam je nato potrdil, da so se jim odpadki pred nosom, in sicer okoli skupnih kontejnerjev, ki pripadajo več blokom v ulici, začeli nabirati že pred najmanj mesecem in pol. »Nekdo je, ne vem, najprej odvrgel stol ali nekaj, nato se je nenadoma začelo nabirati in nabirati,« je pojasnil zgrožen stanovalec. Skratka, po bregu se je začela valiti snežna kepa. Prišlo je celo tako daleč, da zdaj dnevno videvajo po »več avtomobilov, ki drug za drugim tja vozijo smeti in navlako.« »Še Snaga ne more več do svojih kontejnerjev.« Pojasnil je še, da so se na pristojne na občini obrnili tudi sami, a naj bi prejeli le odgovor, da je stvar zrela za inšpekcijske službe, ki da se s tem že ukvarjajo.

Sašo Švigelj
Gora odpadkov na območju Rašiške ulice v ljubljanski Zgornji Šiški.

Za odgovore smo se obrnili tako na Mestno občino Ljubljana kot javno podjetje Voka Snaga. Odgovore objavimo takoj, ko jih prejmemo.

Ob tem spomnimo, da je v Ljubljani odvoz kosovnih odpadkov enkrat letno brezplačen, a se je ob tem treba držati nekaterih pravil, med drugimi tudi tega, da je treba kosovne odpadke pripraviti šele »po 20. uri pred dnevom odvoza oziroma do 6. ure na dan odvoza.« Torej se odpadki nikakor ne smejo začeti nabirati že cel dan ali teden, kaj šele mesec dni prej. V družbi Voka Snaga na svojem spletišču opozarjajo, da v primeru nepravilnosti, kot so nepravilno zloženi oziroma razvrščeni odpadki, teh ne bodo odpeljali, temveč bodo obvestili inšpekcijske službe.

Sašo Švigelj
Gora odpadkov na območju Rašiške ulice v ljubljanski Zgornji Šiški.