Bogastvo slovenske glasbe in plesa

Festivali Slovenija V pomembna priložnost za krepitev kulturnih vezi

nn
28. 5. 2024, 09.52
Posodobljeno: 28. 5. 2024, 10.07
Deli članek:

Festivali Slovenija V so nacionalni festivali slovenskih ljubiteljskih kulturnikov v tujih državah, katerih glavni namen je predstavitev slovenske kulture, navad in običajev na mednarodni ravni. Si.in festivali predstavljajo pomembno platformo za promocijo slovenske kulturne dediščine, obenem pa omogočajo kulturno izmenjavo med slovenskimi udeleženci in gostujočimi državami.

/
/

V preteklih sedmih letih so festivali Slovenija V… potekali v različnih evropskih mestih, med njimi Slovenija na Ohridu, Slovenija v Slavoniji, Slovenija v Draču, Slovenija v Pragi, Slovenija v Budimpešti, Slovenija v Beneški laguni in Slovenija v Sarajevu.

Ti dogodki so postali pomembna priložnost za krepitev kulturnih vezi, na njih pa je v preteklih letih sodelovalo več kot 8000 slovenskih kulturnikov, združenih v različna kulturna društva, ki vključujejo folklorne skupine, pevske zbore, ansamble, pihalne orkestre, mažoretne skupine, ulična gledališča ter kulinarična društva.

/
/

Eden izmed ključnih ciljev festivalov Slovenija V je predstaviti Slovenijo v najboljši luči ter pokazati bogastvo slovenske glasbe, plesa in drugih kulturnih dejavnosti. Hkrati pa ti festivali omogočajo slovenskim udeležencem, da spoznajo kulturo in način življenja v gostujočih državah. Gre za dinamičen preplet druženja, zabave, raziskovanja novih krajev in kultur ter predstavitve Slovenije in njenih kulturnih posebnosti.

Na vseh lokacijah so bili festivali izjemno dobro sprejeti, tako s strani lokalnih oblasti, lokalnih partnerjev in domačinov, kot tudi s strani Veleposlaništev Republike Slovenije v tujini. To je dokaz, da slovenska kultura lahko uspešno presega državne meje in ustvarja močne medkulturne povezave.

Več o festivalih Slovenija V ...: https://www.facebook.com/festivalislovenijav in https://drive.google.com/file/d/1MxI8s9ptDM3OduyWDQDw0XDHunjOeld-/view