Okrajno sodišče Jesenice

Zaposleni na sodišču: Denar za obnovo vlada z lopato metala skozi okno

Nataša Markovič in Barbara Pance
12. 4. 2024, 05.40
Deli članek:

V občini Cerklje na Gorenjskem se prodaja grad, velikosti 1100 kvadratnih metrov, za 2,3 milijona evrov, vlada dr. Roberta Goloba pa je obnavljala 700 kvadratnih metrov za 5,5 milijona evrov. »Denar so metali z lopato skozi okno,« pripovedujejo kar zaposleni na okrajnem sodišču na Jesenicah, kjer je vseh zaposlenih za dober razred javnih uslužbencev. Kam je šel denar? Ali je šlo za prikrito financiranje politične stranke?

Primož Lavre
Obnova Okrajnega sodišča na Jesenicah je davkoplačevalce stala 5,5 mio evrov.

Po dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) smo pridobili račune za obnovo jeseniškega sodišča, ki so povsem brez specifikacij, gre pa tudi za polmilijonske zneske. Zakaj uslužbenci sodišča, ki imajo po zakonu 30 minut premora, potrebujejo tri popolnoma opremljene kuhinje s štedilnikom, mikrovalovno pečico, vgradno indukcijsko kuhalno ploščo, vgradnim hladilnikom z zamrzovalnikom, pomivalnim koritom? Za tri metre dolgo kuhinjo so plačali osem tisoč evrov. Brez davka! Kdo od zaposlenih na sodišču odmrzuje, kuha in peče v 30-minutnem odmoru

Sodniška palača več kot dvakrat vrednejša od gradu

Na sodišču za 35 zaposlenih je tudi 12 povsem novih kopalnic. Gre nedvomno za eno najdražjih obnov na Jesenicah, na celotnem Gorenjskem je trenutno na prodajni spletni strani nepremičnin najdražji grad, ki stane 2,3 milijona evrov, pa ima 400 kvadratov več.

Nepremićnine.net
Najdražja neprimičnina na Gorenjskem se prodaja v občini Cerklje na Gorenjskem, prodajalec za grad s 1100 kvadratnimi metri pričakuje 2,3 milijona evrov.

Vlada dr. Roberta Goloba oziroma ministrstvo za pravosodje je obnavljajo sodišče, ki ima 590 kvadratnih metrov, znotraj katerega so še štiri stanovanja. Gre za neprimeren prostor za sodnike, saj se, kot pravijo, večkrat zgodi, da kdo od stanovalcev razbija, otroci kričijo, se vozijo s kolesi ... Tudi druga polovica stavbe, ki se drži sodišča, je stanovanjska. Vlada oziroma ministrstvo za pravosodje je obnavljalo povsem neprimerno stavbo za sodišče in vanjo zmetalo 5,5 milijona evrov. Pa vendar so se v tej vladi odločili za prenovo, ne selitev ali celo nakup nove stavbe za 35 zaposlenih. Razkrivamo, da je prva kuhinja na sodišču, dolga malo manj kot tri metre (270 cm), brez davka stala 7025,32 evra. Večja, dimenzije 325 centimetrov, pa 7886,08 evra, tista s pomivalnim koritom pa 8537,97 evra, brez davka. 

Osem tisoč evrov za tri metre kuhinje, cena ducata kopalnic skrivnost

In zdaj vprašanje. Zakaj na jeseniškem sodišču potrebujejo tako drage in popolnoma opremljene kuhinje z vgradnimi elementi, zamrzovalnikom, pečico, indukcijo? Tudi sodišče spada v javni sektor, kar pomeni, da ima zaposleni pol ure časa za malico. Z Okrajnega sodišča na Jesenicah so potrdili, da zaposlenim za polni delovni čas pripada 30 minut, niso pa napisali, ali v teh 30 minutah odmrzujejo, kuhajo in pečejo. Ministrstvo za pravosodje smo vprašali, zakaj jeseniško sodišče potrebuje tri popolnoma opremljene kuhinje po takih cenah. Odgovorili so, da je bilo tako predvideno in da je bilo tako usklajeno z uporabniki?! »Za prenovo stavbe sodišča na Jesenicah je bila izdelana projektna dokumentacija, ki je bila usklajena z uporabniki in v kateri so bile med drugim predvidene kuhinje.« Torej je bila to zahteva sodišča, predsednika sodišča, sodnikov, sodnega sveta? Koga? Vprašali smo jih tudi, ali ni cena za tri metre kuhinje z opremo pretirana? Bi dali osem tisoč evrov za tri metre povprečne kuhinje?

preiskovalno.si
Vsako nadstropje ima svojo popolnoma opremljeno kuhinjo.

Takole so odgovorili: »Izvajalec prenove stavbe na Jesenicah je bil izbran po javnem naročilu, in sicer po kriteriju najnižje skupno dogovorjene cene in po principu 'na ključ'. Ceno je potencialni izvajalec določil na osnovi ponudbenega predračuna, ki je bil narejen kot popis del, potrebnih za izvedbo celotne prenove. Ena od postavk je tudi cena dobave in montaže kuhinje, ki predstavlja približno 0,1 odstotka cene celotne prenove. Kot taka zagotovo ni imela večjega vpliva na izbor izvajalca, ki je za prenovo celotne stavbe ponudil najnižjo ceno, niti ponujene cene ne moremo označiti za pretirano.« Brez davka.

Koliko je stala obnova 12 kopalnic, na ministrstvu sploh ne vedo. »Cena ni razvidna iz pogodbenega predračuna,« so nam odgovorili z ministrstva za pravosodje. Ne vedo.

In kako so videti računi? Nikjer ni napisano, kaj so naredili, gradbeno podjetje je izstavljalo račune brez posebnih specifikacij dela, povsod samo enaka oznaka, kot lahko vidite na fotografiji. In tole so zneski. Ministrstvo za pravosodje je po tekočem traku plačevalo obnovo.

preiskovalno.si
Kovinar Gradnje je izstavljal račune brez specifikacij.

Sedemsto kvadratnih metrov 5,5 milijona evrov. Na Jesenicah! V celotni gorenjski regiji na današnji dan ni nepremične, ki bi se prodajala na najbolj znani spletni strani za prodajo nepremičnin in bi stala tri milijone evrov, pa je mnogo večjih, lepših nepremičnin. Kam je šel denar? Si predstavljate, kaj bi na Jesenicah za 35 oseb za ta znesek zgradili iz nič?

Župani se menjajo, občinski gradbinec ostaja

Na naše vprašanje, kje so specifikacije teh računov, so nam z ministrstva za pravosodje odgovorili, da »imajo računi podlago v začasnih mesečnih situacijah. Le ti se izdelujejo skladno z izvedenimi deli v preteklem mesecu – to je ustaljena praksa in tako je določeno v gradbeni pogodbi. Začasne situacije se izdelujejo po kumulativno opravljenem delu na objektu, ki se ovrednoti v skladu s ponudbenim predračunom, s tem da se od kumulativne vrednosti opravljenega dela odštejejo vrednosti situacij – računov prejšnjih mesecev.« Dodali so, da je bila gradbena pogodba podpisana po načelu »ključ v roke«, katere priloga je pogodbeni predračun, ki zajema tudi popis del s količinami in cenami. Gradbeno podjetje Kovinar Gradnje ST, ki je bilo izbrano na razpisu ministrstva za pravosodje, ki ga vodi ministrica SD in je obnavljalo sodišče na Jesenicah, je tudi sicer hišno podjetje Občine Jesenice, kjer je župan iz stranke SD. Zgolj naključje, da se pojavlja en in isti gradbinec pri županu SD in ministrstvu, ki je v rokah te stranke?

Da je podjetje Kovinar Gradnje ST hišno podjetje Občine Jesenice, je razvidno iz Erarja. Občina Jesenice je na prvem mestu njihovih prihodkov, posle so dobivali vse tri mandate nekdanjega župana Tomaža Toma Mencingerja iz SD, tudi pod županovanjem neodvisnega kandidata, novinarja Blaža Račiča, je imel SD največ svetniških mandatov in tudi takrat je gradbeno podjetje Kovinar Gradnje ST dobivalo posle. V zadnjih desetih letih je Kovinar Gradnje ST od Občine Jesenice prejel 17 milijonov evrov. Gre pregovorno in dejansko za občino stranke SD, ki mu je ministrica stranke SD uredila posle.

preiskovalno.si
Na javnem razpisu je bilo za obnovo izbrano gradbeno podjetje Kovinar Gradnje ST.

Na ministrstvu za pravosodje pravijo, da je pogodbo podpisala še Dominika Švarc Pipan, a Reporter je poročal, da naj bi bila prva pogodba podpisana v prejšnjem mandatu zdajšnje ministrice Andreje Katič. Je šlo torej za prikrito financiranje stranke SD? Dejstvo je, da mimo vlade dr. Roberta Goloba ni šlo nič. Denar je prišel iz proračuna.

Jernej Mrak, direktor gradbenega podjetja Kovinar Gradnje ST, je v telefonskem pogovoru zavrnil vse naše očitke, dodal je, da so na Jesenicah največ poslov dobili pod prejšnjim županom. Podjetje Kovinar Gradnje ST dobiva posle na Jesenicah ves čas. Je praktično redno na plačilni listi občine. Direktor podjetja Mrak je sicer dodal, da dobivajo posle tudi pri »nestrankarskih županih« v sosednjih občinah. Sporna pri tej obnovi je sploh odločitev, da bodo obnavljali stavbo, ki je polovično stanovanjska. Iz dvigala gledaš v balkone stanovanj, hrup pogosto slišijo tudi sodniki.

Sporne so previsoke cene obnove glede na kvadratne metre in vgradne materiale. Sporna je odločitev, da bodo opremljali sodišče s kuhinjami in številnimi kopalnicami, ki jih sodišče v takšni meri ne potrebuje. Predvsem pa nič ne odraža cene. Očitno je, da so »davkoplačevalski denar metali skozi okno«, kot trdijo zaposleni, ki so ohranili moralni kompas.