Ptuj omogoča ugodno bivanje

Najnižja najemnina s subvencijo za občinsko garsonjero znaša 16 evrov

Dženana Kmetec
12. 4. 2024, 06.15
Deli članek:

Povpraševanje po prostih stanovanjih na Ptuju je izjemno veliko in krepko presega ponudbo. Vse nepremičnine, tako tržne kot neprofitne, gredo kot za med. Posledično so cene najema predvsem zasebnih nepremičnin zelo visoke. Občinska neprofitna stanovanja so kljub porastu cen zaradi spremembe zakonodaje v zadnjih letih še vedno precej bolj dostopna. Najnižja najemnina (s subvencijo) znaša le 16 evrov mesečno, najvišja pa 350, kar je precej manj od tržnih vrednosti.

Č.G.
Najemnine za stanovanja na Ptuju so trenutno celo nekoliko višje kot v Mariboru.

Mestna občina Ptuj ima po nekaj odprodajah svojih nepremičnin v zadnjih letih v lasti še vedno 591 stanovanj. Večina je ustreznih za bivanje in zasedenih, praznih je 82 stanovanj. Enote, ki so pogojno primerne za oddajo, so v postopku obnove. Gre za okrog 12 stanovanj, v katera bodo kmalu naselili nove stanovalce. »Nekatera so v fazi predaje ali obnove za nove najemnike. Velika večina stanovanj, ki niso zasedena, pa je težje obnovljiva, bodisi zaradi previsokih stroškov obnove bodisi zato, ker so le knjižena kot stanovanjske enote, v naravi pa to niso (stanovanja brez sanitarij, s hodniki ločeni prostori ipd.), ter zaradi denacionalizacijskega postopka, ki še poteka,« razloge za to, da 70 občinskih stanovanj tudi v prihodnje ostaja praznih, pojasnjujejo na ptujski občini.
Pogoji za pridobitev neprofitnega stanovanja so jasno določeni z razpisom.

Čeprav se zlorabam ni mogoče v celoti izogniti, pa na MO Ptuj zatrjujejo, da že ob prijavi preverijo vse pridobljene podatke, ki so obvezen del prijave. Razpis za najem občinskih stanovanj objavijo vsaki dve leti, včasih trajajo postopki še dlje: »Velikokrat se zgodi, da lista ni izčrpana. Dodatno se na listo prijavijo tudi tisti prosilci, ki nimajo interesa za prevzem stanovanja, želijo pa pridobiti subvencijo plačila najemnine, saj so upravičeni do subvencije le, če so prijavljeni. Prav tako je prosilcev več, kot je dejansko prostih primernih stanovanj.«

Mestna občina Ptuj
Mestna občina Ptuj ima v lasti 591 stanovanj, večina je ustreznih za bivanje in zasedenih, praznih je 82 stanovanj.

Nekateri v občinskih stanovanjih skoraj zastonj

Tako kot tržne so se tudi neprofitne najemnine precej povišale. V zadnjih treh letih so se dvignile za skoraj tretjino, saj je vrednost točke narasla z 2,92 na 3,50. Dodatno breme za plačnike lahko predstavlja lokacija, kar pomeni pri izračunu petodstotno razliko, ki se bodisi prišteje bodisi zaradi nekoliko slabše lokacije odšteje od zneska najemnine.

Trenutna najnižja neprofitna najemnina za občinsko stanovanje znaša 80 evrov brez upoštevanja subvencije in pičlih 16 evrov z upoštevanjem subvencije. Gre za garsonjero. »Pri tem je treba poudariti problematiko, da mora občina zagotavljati neprofitno najemnino, hkrati pa za ista stanovanja tistim, ki so upravičeni, še subvencijo. Blokovska naselja imajo višjo najemnino od stanovanj v središču in ali na obrobju mesta,« dodajajo na občini.

Trenutno najvišja najemnina občinskega stanovanja znaša 350 evrov. Seveda na ceno najema vpliva več dejavnikov: urejenost stanovanja, pogoji bivanja, površina, lokacija... v pripravi je tudi nova sprememba zakonodaje, po kateri bi se cene neprofitnih najemnin dodatno povišale, a na ptujski občini menijo, da to še vsaj nekaj let ne bo v veljavi. Razpolagajo sicer z več stanovanji v blokovskih naseljih kot v strogem središču mesta.

DREAMSTIME
Trenutna najnižja neprofitna najemnina za občinsko stanovanje znaša 80 evrov oziroma 16 evrov z upoštevanjem subvencije.

Problem neplačnikov kljub temu ostaja

Čeprav so najemnine v občinskih stanovanjih precej nižje kot v tržnih, pa je še vedno precej neplačnikov. Lani je bilo skupaj obračunanih za 1.062.371 evrov najemnin, od tega plačanih 966.749 evrov. Skupni dolg znaša skoraj sto tisoč evrov. Vsa pobrana sredstva pa so vrnjena v upravljanje, zavarovanje in vzdrževanje.

Občina za tiste nepremičnine, kjer je (so)lastnica, financira tudi obnove. Praviloma je kot lastnica stanovanj v manjšini: »Pristopimo pa k vsem sanacijam, za katere se večina etažnih lastnikov odloči, ali pa je za sanacijo izdana inšpekcijska odločba.« Najpogosteje gre za prenovo strehe, fasade in drugih skupnih delov.