Ambulante za neopredeljene

Število Slovencev brez osebnega zdravnika se iz meseca v mesec drastično povečuje

Žiga Kariž
11. 4. 2024, 05.55
Deli članek:

Več kot 100.000 slovenskih državljanov nima izbranega osebnega zdravnika, med njimi so tako otroci kot ostareli. Težave še vedno rešujemo z ambulantami za neopredeljene.

Tomaž Primožic/FPA
Ambulante za neopredeljene so začele delovati v času epidemije koronavirusa.

Včeraj je v Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana - Center začela delovati nova ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe. Prednostno se bodo opredeljevali pacienti, ki so imeli v tej enoti nazadnje izbranega osebnega zdravnika in imajo tu tudi zdravstveno dokumentacijo, so sporočili iz zdravstvenega doma. Opredeljevanje pacientov bo potekalo sproti, ob obravnavi zdravstvenih težav. To je sicer že enajsta ambulanta v okviru ZD Ljubljana. Doslej so v vseh ambulantah opredelili 7815 pacientov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vsak mesec 1000 več

Število pacientov brez izbranega osebnega zdravnika se iz meseca v mesec drastično povečuje. Glede na podatke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS),jih je vsak mesec tisoč več. Kot so nam povedali na ZZZS, je po zadnjih razpoložljivih podatkih, s konca meseca marca, v Sloveniji kar 135.684 oseb brez splošnega zdravnika. Število vključuje tako odrasle kot otroke, tako slovenske državljane kot tujce. Teh je 6,5 odstotka oziroma 35.565, slovenskih državljanov 100.119. »Med osebe brez zdravnika štejemo tudi tiste, ki so opredeljene v ambulantah za neopredeljene, saj si v teh ambulantah zavarovane osebe ne morejo izbrati (opredeliti) osebnega zdravnika,« so pojasnili na ZZZS. 31. marca letos je bilo oseb v teh ambulantah 20.785.

Marec znanilec boljših časov?

Problematika pomanjkanja družinskih zdravnikov je pereča v zadnjih nekaj letih. Podatki o gibanju števila neopredeljenih pacientov so na voljo od leta 2020. Pred tem so na ZZZS podatke zbirali po drugačni metodologiji, zato jih ni mogoče primerjati z današnjimi. Sicer kažejo, da je bilo konec novembra 2020 brez splošnega zdravnika 111.549 oseb (odrasli in otroci), od tega 83.132 slovenskih državljanov. Leto kasneje se je skupno število oseb brez splošnega zdravnika zvišalo na 117.679, leta 2022 sledi ogromen skok na 132.185, konec leta 2023 pa je bilo brez zdravnika že 137.091 oseb, od tega več kot 100.000 slovenskih državljanov. Februarja letos je bilo brez osebnega zdravnika že več kot 140.000 prebivalcev Slovenije, kar je skoraj sedem odstotkov vseh, ki so zdravstveno zavarovani. Kot rečeno, se je število v marcu malce znižalo.

Najhuje v Ljubljani

Pregled po posameznih občinah pokaže, da se z največjimi težavami srečujejo prebivalci Ljubljane, kjer skoraj 31.000 prebivalcev nima izbranega osebnega zdravnika. Sledi Maribor, kjer je takih oseb 7000, med najbolj problematičnimi občinami pa so še Kočevje, Jesenice, Kranj, Ravne na Koroškem, Koper, Velenje in Črnomelj.

Bolje plačani

V ambulantah za neopredeljene delajo različni zdravniki, potem ko opravijo redne obveznosti – v svoji matični ambulanti, nadomeščanje kolegov, dežurstvo na urgenci. Za svoje delo so plačani bolje. Urno postavko je v navodilih določilo ministrstvo za zdravje. Bruto bruto urna postavka zdravniku prinese 121 evrov, neto torej okoli 80, srednji medicinski sestri 54 evrov (neto 35), zdravstvenemu administrativnemu delavcu pa 27 evrov bruto urne postavke. Delavci, ki delajo v ambulantah za neopredeljene, so oproščeni tudi določenega davka. V ambulantah za neopredeljene je bilo po podatkih ZZZS opravljenih skoraj 100 tisoč obravnav, plačilo za opravljene ure pa je 4,7 milijona evrov.

Začasna rešitev

A več kot jasno je, da so ambulante za neopredeljene le začasna rešitev. Zakon predvideva, da bodo delovale le še do konca letošnjega leta, v času, ki je preostal, pa bi se morala najti trajna rešitev. Vprašljiva naj bi bila predvsem kakovost obravnave pacientov, saj ti praviloma ob vsakem obisku naletijo na drugega zdravnika. Glede na izkušnje pa naj bi se kot pozitivna izkazala ureditev, po kateri v vsaki ambulanti delujeta dve medicinski sestri.