Nova pravila

Prekratke majice in predolgi nohti so odslej na OŠ Rogatec prepovedani

M.G.
10. 4. 2024, 20.35
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 20.44
Deli članek:

Osnovna šola Rogatec je te dni zaradi pravilnika o oblačenju učencev, ki so ga uvedli 20. marca, v središču pozornosti širše javnosti. Pravila so oblikovali v sodelovanju s strokovnimi delavci šole, učenci in starši, katerih mnenje je bilo zelo pozitivno, saj so celo predlagali, da bi dodali prepoved ličenja. Soglasno so jih podprli tudi v svetu šole.

Črtomir Goznik
O uvedbi šolskih uniform v OŠ Rogatec niso nikoli razmišljali.

Zanimivo (in spodbudno) je, da so pravila oblačenja v šoli oblikovali na podlagi predlogov učencev višjih razredov v okviru delavnic, ki so jih izvajali v šolskem letu 2022/2023 in kjer so družno ugotavljali, da na šolske hodnike in v razrede nikakor ne sodijo majice z grdimi napisi, prekratke majice pri deklicah in preveč gole kože, pa tudi preveč urejeni in dolgi nohti, ki so lahko težava ne le pri športni vzgoji, temveč nasploh.

V kodeks primernega oblačenja in zunanje urejenosti učenca so zapisali, naj učenci hodijo v šolo primerno oblečeni, naj ne nosijo oblačil z neprimernimi, nespoštljivimi in žaljivimi slovenskimi in tujejezičnimi napisi, naj hodijo v šolo z zgornjimi deli oblačil, ki segajo do pasu, spodnji deli pa so tako dolgi, da v celoti pokrijejo zadnjico. Dolžina nohtov pri učencih pa mora biti takšna, da po presoji učitelja omogoča varno izvedbo predpisanih vaj in nalog šolskega procesa.

V pravilnik so tudi zapisali, da mora učitelj o učencih, ki ne spoštujejo pravil in jih je učitelj nanje opozoril ter se z njimi pogovoril (kar je moral tudi zabeležiti), obvestiti razrednika. Če se te kršitve ponavljajo, se učencu izreče vzgojni ukrep.

Črtomir Goznik
Novi pravilnik oblačenja učencev so v OŠ Rogatec uvedli 20. marca.

Lahko se oblečejo po svojih željah, a morajo upoštevati pravila

Ravnateljica Alenka Virant pravi, da OŠ Rogatec sicer ni najbolj izstopajoča šola glede (ne)primernih oblačil; tu in tam se je zgodilo, da je imela kakšna učenka prekratko majico, prekratek spodnji del, ki ni pokrival zadnjice, ali pa je bil na učenčevi majici neprimeren napis (Fuck off, po domače Od*ebi, in podobno), to pa je bilo tudi vse. Sicer naj bi v šoli veljala splošna urejenost.
Po uveljavitvi kodeksa primernega oblačenja in zunanje urejenosti učenca opisanih primerov ni več. Kodeks oblačenja so sprejeli tudi ali predvsem kot preventivo, da tega več ne bo. Ministrstvo za šolstvo glede oblačenja in ličenja sicer ne daje konkretnih navodil, a lahko šole ta uvedejo z internimi akti. Vsaka šola je po svoje specifična, ima svoje težave.

»V naše akte smo to vključili dobronamerno. Če smo jih že spreminjali, smo jih dopolnili še s kodeksom primernega oblačenja. Pouka nimamo samo v šoli, imamo tudi dnevne dejavnosti, na katerih morajo naši učenci prav tako upoštevati kodeks oblačenja. Nikoli pa nismo razmišljali o šolskih uniformah. Osebno tega ne podpiram. Naj se otroci oblečejo po svojih željah, pri tem pa upoštevajo določena pravila,« je še povedala ravnateljica Alenka Virant.

Črtomir Goznik
Ravnateljica Alenka Virant pravi, da OŠ Rogatec sicer ni najbolj izstopajoča šola glede (ne)primernih oblačil.

Čestitke in podpora iz vse Slovenije

Ravnateljica mora sicer te dni odgovarjati na številna vprašanja, kako jim je to uspelo. Sledili so le željam učencev, da se na tem področju naredi red, pri čemer so ti pokazali veliko stopnjo zrelosti ter spoštovanja etike in morale.

Z vseh koncev Slovenije prihajajo pozitivni odzivi ljudi; pravijo, da jih navdaja optimizem, ker še obstajajo ljudje, ki cenijo človeško dostojanstvo in pravila v našem obnašanju. Čestitajo in podpirajo novi šolski red OŠ Rogatec.
Prav bi bilo, če bi ta šola postala zgled in spodbuda tudi drugim šolam po Sloveniji.