Pošteno plačevala davke

Domovina zakonca postavila pred vrata; za vrnitev morata za vizi odšteti 13 tisoč evrov

A. M.
10. 4. 2024, 19.10
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 19.53
Deli članek:

Britanec Stephen Kaye in njegova žena Carmen Delaunay, ki sicer prihaja iz Francije, sta se poročila, živela in plačevala davke v Veliki Britaniji večino svojega odraslega delovnega življenja. Novi zakon iz leta 2021 pa ju je naenkrat nepričakovano postavil pred vrata lastne domovine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Zakonca, ki se približujeta svojim sedemdesetim letom, sta v svoji domači državi naletela na zaprta vrata, po tem ko sta se zaradi možene hitro napredujoče Parkinsonove bolezni za par let nastanila v Franciji. Sedaj, zaradi novega zakona iz leta 2021, ne moreta več nazaj domov – razen, če si priskrbita vizi v vrednosti 11.000 funtov (skoraj 13.000 evrov). Stephen in Carmen Delunay sta bila, neglede na svoje območje nahajanja, registrirana kot državljana Velike Britanije, kjer sta redno plačevala davke, prispevke in obveznosti. Novi brexitski zakon, ki je v veljavi zadnje tri leta, pa navaja, da bi morala neprekinjeno živeti v Veliki Britaniji vsaj pet let, če bi želela imeti ugodnosti britanskega državljanstva. Vsa njuna papirologija in ves življenjski prispevek v državljansko blagajno naenkrat ni vreden več ničesar.

Zakonca sta se izven države nahajala od leta 2015, ne samo zaradi zadnja leta pešajočega zdravja, ampak tudi zaradi skrbi za Delaunayinega očeta, ki je po smrti žene ostal sam. Izbire nista imela, pravita. "Razumem, da želi Združeno Kraljestvo preprečiti nastavljene poroke in izkoriščevalsko priseljevanje, vendar sva se midva uradno poročila, živela, in plačevala vse svoje obveznosti celo življenje," je svoje mnenje za francoske medije predstavil Kaye.

"Vrata so nama zaprta. Obravnavajo nas kot prišleke, ki nikoli niso živeli v državi. To je žaljivo in nepošteno," je še dodala Delaunayeva: "Stephenova bolezen ga je naredila bolj ranljivega in ravno takrat bi morala biti vrata za naju najbolj odprta. Sedaj, ko bi morala začeti uživati prednosti najinega plačevanja davkov, sedaj, ko sva starejša in bolna, ter potrebujeva zdravstvo in socialno varnost, doma nisva več dobrodošla. V Franciji pa nimava ničesar, tukaj davkov nisva plačevala, saj razen zadnjih nekaj let tukaj nisva nikoli ne delala, ne živela. Otrok pa nimava, da bi poskrbeli za naju."

Britansko ministrstvo za notranje zadeve primera ne želi komentirati, vendar jasno sporoča, da državljani EU, ki so živeli v Združenem kraljestvu pred Brexitom, vendar so bili odsotni več kot pet let brez obiska domače države, niso upravičeni do enostavne vrnitve. Voditelji kampanje 'British in Europe', ter drugih organizacij, ki so se zaradi podobnih problemov ustanovile po vsej Evropi, na to in druge povezane problematike opozarjajo že vse od predstavitve programa Brexita dalje. Tudi med domačimi državljani Otoka je zadnja leta, po dejanski utilizaciji novega režima, kar nekaj negativnega mnenja o Brexitu, ki je mnogim prinesel veliko več težav, kot pa predstavljanih pozitivnih novosti.