Migracijski pakt potrjen

Poljska in Madžarska jasni: "Migrantov iz drugih EU držav ne bomo sprejemali"

A. M./STA
10. 4. 2024, 21.22
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 21.58
Deli članek:

Varšava in Budimpešta vztrajata pri nasprotovanju premeščanju migrantov iz drugih držav članic, sta ob današnjem glasovanju o migracijskem paktu v Evropskem parlamentu sporočila poljski premier Donald Tusk in madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. V Berlinu, Atenah, Rimu in Parizu so medtem pozdravili sprejetje pakta.

Zdravko Primožič/FPA
V zadnjem letu se tudi v Sloveniji skokovito povečuje število nezakonitih migrantov.

"Poljsko bomo branili pred mehanizmom za premeščanje," je Tusk povedal o solidarnostnem mehanizmu, ki ga za pomoč državam članicam, ki bi se znašle pod migracijskim pritiskom, predvideva evropski pakt o migracijah in azilu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Lahko oblikujem določena zavezništva, da mehanizem, ki predvideva premeščaje migrantov ali pa plačevanje finančnih prispevkov v primeru njihove zavrnitve, ne bo veljal za Poljsko," je povedal nekdanji predsednik Evropskega sveta.

Varšava tako tudi pod proevropsko vlado Donalda Tuska vztraja pri kritiziranju evropskega pakta o migracijah in azilu. Predhodna vlada pod vodstvom desničarske stranke Zakon in pravičnost (PiS) je sicer poleg Budimpešte veljala za eno najglasnejših nasprotnic pakta.

Tudi madžarski zunanji minister Szijjarto je zatrdil, da bo njegova država vztrajala pri nasprotovanju sprejemanju migrantov. Danes sprejeti pakt po njegovem mnenju "daje zeleno luč nezakonitim migracijam", navaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Nemški kancler Olaf Scholz je medtem sprejetje pakta označil za zgodovinski korak in poudaril, da bo omejil nezakonite migracije. V odzivu na družbenem omrežju X je poudaril, da bo nova zakonodaja zagotovila solidarnost med državami članicami in končno razbremenila tiste članice, ki se soočajo z največjim migracijskim pritiskom.

Potrditev migracijskega pakta je pozdravil tudi italijanski notranji minister Matteo Piantedosi. Poudaril je, da gre za najboljši možen kompromis, ki upošteva tudi vse potrebe Italije.

Z danes potrjeno zakonodajo so prav tako zadovoljni v Atenah. "Gre za velik preboj in zelo pomemben korak k skupnemu in s tem bolj učinkovitemu upravljanju izzivov na področju migracij," je na omrežju X zapisal grški minister za migracije Dimitris Kairidis.

Da evropski pakt o migracijah in azilu predstavlja pomemben korak naprej za EU, je na tem družbenem omrežju sporočil tudi francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Evropski parlament je danes sprejel deset zakonodajnih aktov, ki sestavljajo pakt o migracijah in azilu. Zakonodajo, s katero želi EU celovito urediti upravljanje migracij v uniji, morajo zdaj potrditi še države članice. Predvidoma se bo začela uporabljati čez dve leti.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in belgijski premier Alexander De Croo, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, sta ob tem poudarila, da delo še ni končano in da bo ključno izvajanje zakonodaje.