Grafiti v naravi

Na Nanos poslej le v spremstvu Jezusa?

Danijel Cek
10. 4. 2024, 21.55
Posodobljeno: 10. 4. 2024, 23.36
Deli članek:

»Iskreno povedano, ne vemo, ali storilca vodi višji cilj ali le zlorablja Jezusovo ime za grafitiranje. V vsakem primeru povzroča škodo, zavaja planince in kazi naravo,« nam je o grafitih, ki so se v pojavili ob poti na Nanos, povedal markacist postojnskega planinskega društva Matevž Kovačič. Na skoraj 20 skal je nekdo s sprejem napisal Jezusovo ime, narisal srca ali nalepil živordeče plakate.

FB PD Postojna
Kakšne namere so vodile grafitarja, da je na 20 skal pod Nanosom napisal božje ime?

Markacist Planinskega društva Postojna Matevž Kovačič nam je povedal, da so jih o velikih grafitih ob poti na Nanos obvestili planinci. Na začetnem delu vseh poti in potem na položni poti proti Cerkvi svetega Hieronima se je na skoraj 20 skalah pojavil velik napis Jezus, ob njem nekaj src, na nekaj skal je storilec nalepil živordeče plakate, nekaj pa jih je preprosto z žeblji pribil na drevesa. »To so izpostavljene skale, na katerih so večinoma markacije in kakšen opozorilni napis za planince. Storilec je s sprejem risal in pisal kar čez. Ne razumemo, zakaj bi nekdo kaj takega počel. Vsekakor s tem povzroča škodo,« o akciji grafitarja razmišlja Kovačič. Velike rdeče napise Jezus je opazil že na betonskih zidovih, stebrih ali stenah ob avtocestnem križu, vendar imajo ti objekti upravljavce, ki take napise takoj izbrišejo ali prebarvajo.

FB PD Postojna
Na nekatere skale je storilec s silikonom nalepil kričeče plakate.

Markacije so tam z namenom 

S potjo na Nanos pa je nekoliko drugače. »Pot vodi čez zasebne parcele, večinoma agrarne skupnosti. Mi smo samo uporabniki teh poti, ki jih označimo s splošno veljavnimi markacijami. Zdaj se bomo morali sestati s predstavniki agrarne skupnosti in Planinske zveze Slovenije ter se dogovoriti, kako škodo odpraviti,« je pojasnil Kovačič. V minulih dneh so napise že poskusili zbrusiti s krtačami, vendar jih niso mogli odstraniti. Najverjetneje bodo morali vzeti v roke brusilke in napis za napisom zbrusiti s kamna. Primer so kot nedovoljeno grafitiranje prijavili policiji. »Grafitiranje v naravi bi še nekako razumeli, če bi nekdo to počel lično, z nekim namenom in predvsem v dogovoru z lastnikom in uporabniki poti, tako pa menimo, da gre za običajno objestno ravnanje, katerega edini namen je kaziti naravo,« še pravi Kovačič.