Obtožbe na račun policije

Ogrožena tožilka se je odpovedala varovanju: Podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe

D.K./STA
22. 3. 2024, 13.35
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 13.44
Deli članek:

Tožilka Specializiranega državnega tožilstva Mateja Gončin se je včeraj zaradi nezaupanja v delo policije odpovedala varovanju. Nad delom Centra za varovanje in zaščito na zahtevo notranjega ministra Boštjana Poklukarja že poteka tudi izredni nadzor.

Profimedia
Fotografije je simbolična

Notranjevarnostni postopek, ki ga je policija uvedla zaradi preveritve določenih okoliščin pri izvajanju varovanja ene od varovanih oseb, je pokazal na določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev, piše današnji Večer. Na policiji pravijo, da so bila ugotovljena tveganja takšne narave, da so terjala sprejetje ustreznih ukrepov za odpravo tveganj.

Čeprav na policiji konkretnega postopka niso razkrili, ker zaradi varnosti ne razkrivajo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, Večer poroča, da gre za primer varovanja tožilke Mateje Gončin, ki specializirano državno tožilstvo (SDT) zastopa v najhujših primerih organiziranega kriminala in kriminalnih združb in je bila deležna resnih groženj.

Ker generalni direktor policije Senad Jusić po pisanju časnika po ugotovljenih domnevnih nepravilnostih naj ne bi ukrepal zoper vodstvo Centra za varovanje in zaščito, je tožilka na to opozorila notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slednji je 28. februarja direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, da opravi izredni nadzor nad delom centra in vodstvom policije, nadzor pa po poročanju časnika še ni končan.

Na SDT so za Večer povedali, da z ugotovitvami nadzora niso seznanjeni, "bo pa tožilka sama prek svojega pooblaščenca kot prijaviteljica nepravilnosti zahtevala vpogled v poročilo".

Zamenjali so celotno ekipo varnostnikov

Na SDT so časniku potrdili tudi, da poteka proces odpovedi varovanju tožilke. Za to se je odločila tožilka sama, potem ko ji je vodstvo Centra za varovanje in zaščito po opravljeni službeni poti v tujini pred nekaj dnevi zamenjalo celotno ekipo varnostnikov, ki so jo ves čas zelo korektno in strokovno varovali. Nadomestili naj bi jih z manj izkušenimi.

Tožilka bo sicer po pisanju Večera uporabila tudi vsa pravna sredstva zoper vodilne v Centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.