Najslabši možni scenarij

Nemci svarijo: pet do osem let časa za raketno obrambo pred napadom iz Rusije

G.G./STA
22. 3. 2024, 12.38
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 12.45
Deli članek:

Vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer je pozval k hitri vzpostavitvi raketne obrambe pred morebitnim napadom iz Rusije. "Imamo pet do osem let. V tem času moramo vzpostaviti protiraketni obrambni sistem. Ni druge možnosti," je dodal.

Profimedia
"Imamo pet do osem let. V tem času moramo vzpostaviti protiraketni obrambni sistem. Ni druge možnosti," je dejal vrhovni poveljnik nemške vojske Carsten Breuer.

Prvi mož bundeswehra meni, da bo Rusija v časovnem okviru od pet do osem let sposobna voditi vojno proti državam Nata. "Do takrat moramo biti tudi mi v Nemčiji sposobni odbiti tak napad," je Breuer povedal v danes objavljenem intervjuju za več časnikov medijske skupine Funke.

Ruski predsednik Vladimir Putin po mnenju Breuerja ne skriva svojih namenov do Zahoda. To sicer ne pomeni, da bo do takega napada v omenjenem času dejansko prišlo, je pojasnil, a hkrati opozoril, da je treba biti pripravljen na najslabši možni scenarij. Tak napad bi se lahko odvil v okviru celotnega spektra, od kibernetskih napadov do brezpilotnih letalnikov in raket.

Breuer se je dotaknil tudi vojne v Ukrajini, pri čemer je zavrnil nekatere izjave v Nemčiji o zamrznitvi vojne v državi, ki se sooča z rusko agresijo. "Zamrznitev vojne predpostavlja sprejemanje tega na obeh straneh. Skorajda ni zamrznjenega konflikta na svetu, ki se ne bi znova razplamtel," je dejal. Zaradi trenutnih vojaških razmer v Ukrajini se zamrznitev vojne ne zdi ne mogoča ne zaželena, je še pojasnil generalni inšpektor nemške vojske.

Nemški kancler Olaf Scholz je takoj po začetku ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 napovedal znatno povečanje nemškega obrambnega proračuna, pri čemer je naznanil oblikovanje posebnega, sto milijard evrov vrednega sklada za posodobitev vojske. Pri tem je napovedal tudi, da bo Nemčija za obrambo vsako leto namenila več kot dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).