Preveliko omejevanje konkurence

Apple v tožbi – ZDA proti monopolu iPhona nad mobilno tehnologijo

A. M.
22. 3. 2024, 11.00
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 11.12
Deli članek:

Ministrstvo za pravosodje ZDA in več kot ducat zveznih držav so v četrtek vložili protimonopolno tožbo proti Applu. Apple obtožujejo monopoliziranja trga pametnih telefonov, omejevanja tehnologij pri sodelovanju s konkurenčnim podjetji in sistematskega poviševanja cen celotnega trga.

Profimedia
Applova premoč nad trgom mobilne telefonije je prevelika, menijo kritiki.

Dolgo pričakovana tožba, ki je bila vložena na ameriškem okrožnem sodišču v New Jerseyu, je rezultat dolgoletnih navedb kritikov, ki Apple obtožujejo načrtnega škodovanja konkurenci. Z omejevalnimi pogoji v svoji trgovini z aplikacijami, visokimi cenami in zaprtostjo strojne ter programske opreme, je sodelovanje in primerljivost s konkurenčnimi in sodelujočimi partnerji pri Applu zelo težko dosegljivo.

Apple je znan po tem, da je njihova tehnologija zelo enostavna za uporabo, kar pa doseže s strogim nadzorom in omejevanjem vseh, ki preko njih sodelujejo z Applovimi uporabniki. Zunanja podjetja s svojimi programskimi izdelki tako zelo težko prodrejo v sistem tehnološkega velikana, in imajo omejeno možnost predstavitve svojih produktov uporabnikom Applovih izdelkov. Apple svojim programskim izdelkom vedno omogoči boljši dostop, drugim pa ga omejuje. Glede na obseg uporabe iPhone telefonov že samo v ZDA to pomeni, da skoraj polovica ameriških uporabnikov mobilnih telefonov lahko sledi le temu, kar narekuje Apple. To je izjemno omejujoče za vse druge sodelujoče na trgu, ki želijo predstaviti svoje inovacije, ljudje pa njihovega dela posledično nikoli ne spoznajo.

Tak primer je recimo pošiljanje medsebojnih sporočil med mobilnimi telefoni iPhone, ter med iPhone in drugimi telefoni z androidnim sistemom. Apple uporabnikom iPhonov omogoča brezhibno medsebojno pošiljanje visokokakovostnih fotografij in videoposnetkov, večpredstavnostna besedila na telefone Android pa so namerno pošiljana počasneje in slabše kakovosti. Podjetje je konec lanskega leta popustilo in se strinjalo z izboljšanjem standarda kakovosti, ki ga uporablja za interakcijo s telefoni Android prek besedilnih sporočil – vendar ta sporočila še vedno ohranja v zelenih mehurčkih, kar ustvarja nekakšen razredni razkorak, trdijo kritiki.

Spremembe, ki jih želijo od Appla

Ministrstvo za pravosodje želi doseči umik Applovih omejitev za umestitev inovativnih aplikacij drugih ponudnikov v Apple Store ter znižanje njihove provizije ob prodaji. Apple namreč sedaj ponudnikom zaračunava kar 30-odstotno provizijo, kar rezultira v visokih cenah aplikacij, ki uporabnike še dodatno odbijajo. Odpraviti želijo tudi omejitev povezovanja Applovih naprav samo z Applovimi pametnimi urami, ter bolj svobodno povezovanje z digitalnimi denarnicami. Podobnim ukrepom bo verjetno sledila tudi EU.