Sodba

Flixbusov voznik za nekaj sekund zadremal in povzročil katastrofo

R.T.
22. 3. 2024, 13.56
Posodobljeno: 22. 3. 2024, 13.59
Deli članek:

S sodbo se je zaključilo sojenje zoper 27-letnega voznika Sergija P., ki je septembra lani nekaj sekund nespretno krmaril Flixbusov avtobus.

Profimedia
Posledice nesreče v Mihaelovi vasi.

Avtobus je bil na poti iz Berlina v Trst. V zgodnjih jutranjih urah je voznik malce zadremal in v Mihaelovi vasi (Micheldorf) na avstrsijskem Koroškem s hitrostjo okoli 100 kilometrov na uro trčil v betonsko ograjo. Umrla je 19-letna študentka glasbe Jana, sicer avstrijska državljanka, ki je bila skupaj s svojim fantom na poti v Italijo, kjer so njeni starši preživljali dopust.

»Zelo mi je žal,« je v zagovoru na sodišču povedal ukrajinski šofer Sergij. Strokovnjaki so natančno pregledali posnetke kamer na avtobusu in preučili kraj nesreče ter sklenili, da je voznik v blagem zavoju zapeljal naravnost in trčil v betonsko ograjo zaradi »mikrospanca«, nekajsekundnega dremeža, ko ima lahko voznik odprte oči in roke na volanu, a dejansko nima nadzora nad vozilom. 27-letnik je sicer že pet let vozil avtobus na daljših razdaljah. V kritični noči je bil povsem trezen in si pred zadnjo vožnjo vzel dovolj počitka. Toda očitno ga je v zgodnjih jutranjih urah premagala utrujenost.

Profimedia
Potniki so bili na poti iz Berlina v Trst.

Sodnica na deželnem sodišču v Celovcu Michaela Sanin je 27-letnika obsodila na pogojno zaporno kazen v dolžini dveh let, kar pomeni, da mu ne bo treba v zapor, če v tem času ne bo zakrivil podobnega kaznivega dejanja. S sodbo so strinjali vsi, obramba, tožilstvo, obtoženi in tudi družina nesrečno preminule 19-letnice. Slednji niso maščevalni, zavedajo se, da je šlo za nesrečo, da trpi tudi voznik Sergij, ki je po tragediji opustil šoferski poklic in preživlja težke čase.