Minuta ali pol ure?

Foto: Težavno parkiranje pred zdravstvenim domom v Kamniku. Zaradi kritik poostren nadzor

Gregor Gruber
22. 3. 2024, 05.56
Deli članek:

Iskanje prostega parkirnega mesta v središču večjih mest je pogosto neprijetno, včasih celo stresno. V Kamniku je najhuje pred zdravstvenim domom.

Primož Lavre
Zgodi se, da je treba pred zdravstvenim domom v Kamniku nekaj časa iskati prosto parkirno mesto.

Ena od kritičnih točk v Kamniku je parkirišče pred zdravstvenim domom. Kdor je doma blizu, lahko gre tja peš ali se pelje s kolesom, če mu to zdravje dopušča, za jeklene konjičke pa se ponujata asfaltirani in makadamski del parkirišča, kjer ni tako enostavno najti prostega parkirnega mesta. V bližini so namreč še šola, vrtec in stanovanjski bloki. Občan Kamnika nas je v začetku meseca opozoril na morebitno  pobalinsko prakso. Nekateri na brezplačnem asfaltiranem parkirišču, kjer je parkiranje omejeno na dve uri (na brezplačnem makadamskem te omejitve ni) puščajo avtomobile več kot dve uri, časa prihoda pa ne označijo s parkirno uro. Dogajalo naj bi se, da so redarji zaradi »nedorečenih stvari« zamižali na obe očesi, kadar vozniki časa prihoda niso označili s parkirno uro. Menda so nekateri posamezniki celo dosegli izbris kazni, govorilo se je, da so »poznali prave osebe«. Po drugi strani pa naj bi obiskovalci zdravstvenega doma zaradi zasedenosti parkirišča po četrt ali celo pol ure iskali prost kotiček za parkiranje.

Primož Lavre
Pred zdravstvenim domom je od 7. do 15. ure dovoljeno brezplačno parkiranje do dveh ur. Ne pozabite nastaviti parkirne ure.

Le počakati je treba minuto ali dve

Ali takšni očitki o teh drobnih lumparijah, neenakopravni obravnavi voznikov držijo, so nemara v igri neformalni privilegiji? O tem smo povprašali pristojne v kamniški občini, kjer so, kot pravijo, »zelo dobro« seznanjeni s »problematiko parkiranja ob ZD Kamnik in številu razpoložljivih parkirnih mest«. Strinjajo se, da je parkirišče ob določenih urah zelo zasedeno. Vsi se strinjamo tudi, da se število vozil na naših cestah iz leta v leto povečuje, zaradi česar so parkirišča vse bolj zasedena. Na občini dodajajo, da se najde prosto parkirno mestu tudi pred zdravstvenim domom, le počakati je treba malo, »minuto ali dve«, kot so zapisali. Tudi s tem se strinjamo, še tako neučakani občan ali občanka bosta potrpela to »minuto ali dve«, po pol ure pa bosta že stiskala zobe.

Primož Lavre
Po nekaj minutah se praviloma najde prostor.

Pritiski in kritike

Kakšna pa je kaznovalna politika na omenjenih parkiriščih. Iz občine so sporočili, da redarska služba redno nadzira območje okoli zdravstvenega doma. V previdnem in dovolj nedorečenem slogu so pritrdili, da je bilo v zadnjem času vse več nezadovoljstva, zato so ukrepali: »Res pa je, da zaradi vse večjih pritiskov in kritik glede kaznovanja obiskovalcev zdravstvenega doma v zadnjem času poleg rednega nadzora bolj poostreno izvajamo nadzor parkiranja na mestih, rezerviranih za invalidne osebe in vozila, ki so parkirana izven označenih parkirnih mest.« In zdi se, da je v zadnjem tednu ali dveh res več reda, več prostora, da sta dovolj »minuta ali dve«.

Primož Lavre
Brezplačno parkiranje je možno tudi na makadamskem parkirišču, ki pa je tudi dobro zasedeno.

V načrtu parkirna hiša

Toliko o tej »pereči« problematiki. Kako pa se na občini dolgoročno lotevajo urejanja prometa v mestu? Že lani so nam odgovorili, da so se »celostne obravnave prometne problematike lotili že leta 2017«. Letos pa dodajajo: »V okviru projekta PupUpUrbanSpaces so bile konec lanskega leta opravljene meritve prometnega utripa v Centru mesta (torej tudi pri ZD), analiza na podlagi opravljenih meritev pa bo predstavljala osnovo za določitev parkirne politike. Ker se zavedamo, da je za rešitev parkiranja v Kamniku potrebno celostno ukrepanje, je Občina Kamnik pristopila k izdelavi OPPN-ja za izgradnjo parkirne hiše na predmetnem območju. Trenutno smo v fazi usklajevanja osnutka OPPN-ja s pristojnimi nosilci urejanja prostora.«

Primož Lavre
Vozila za dostavo imajo več pravic.

Primož Lavre
Tako je bilo prejšnji teden v dopoldanskih urah.

Primož Lavre
Pred zdravstvenim domom v Kamniku je potrebno pri iskanju prostega parkirnega mesta nekaj potrpljenja.