Svarilo

ZDA ne morejo podpreti izraelske agresije na Rafo

A.S./STA
21. 3. 2024, 21.01
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 21.12
Deli članek:

Dolgo napovedana izraelska vojaška operacija v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi bila napaka, je danes v Kairu dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Po njegovih besedah namreč obstaja boljši način za spopadanje z grožnjo, ki jo Izraelu predstavlja Hamas. Dodal je še, da se vrzeli med stranema v pogajanjih o premirju zmanjšujejo.

Profimedia
Anthony Blinken

"Zelo jasno smo povedali, da bi bila kopenska operacija v Rafi napaka in da je ne moremo podpreti," je na skupni novinarski konferenci z egiptovskim kolegom Samehom Hasanom Šukrijem dejal Blinken. Izpostavil je, da se razseljeni prebivalci Gaze, ki so se pred spopadi zatekli v Rafo, nimajo kam umakniti, zaradi česar bi izraelski napad pomenil humanitarno katastrofo, poroča spletni portal katarske televizije Al Jazeera. Po oceni prvega moža ameriške diplomacije bi bila kopenska operacija Izraela tudi nepotrebna, saj da obstaja boljši način, da se Izrael spopade z grožnjo, ki mu jo predstavlja palestinsko islamistično gibanje Hamas. Podrobnosti o tem načinu ni podal. Nasprotovanje izraelski operaciji je izrazil tudi Šukri, pri čemer je izrazil strah pred morebitnimi prisilnimi preselitvami prebivalcev Gaze.

Da bi bila izraelska operacija v Rafi napaka, je sicer že v ponedeljek v pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Kot je v Kairu še povedal Blinken, se vrzeli v pogajanjih med Izraelom in Hamasom za vzpostavitev začasnega premirja zmanjšujejo. In čeprav ga je težko doseči, je ta še vedno mogoč, je dodal. Ob tem je Blinken povedal še, da je ne poti do normalizacije odnosov med Izraelom in Savdsko Arabijo, ki jo je prekinila vojna v Gazi, prišlo do "zelo dobrega napredka" in da se približujejo točki, ko bodo lahko dosegli določene dogovore.

Blinken se je v sredo v okviru šeste turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra v sredo že srečal s savdskim zunanjim ministrom, princem Fajsalom Bin Farhanom in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na srečanju je poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja z regionalnimi in mednarodnimi partnerji pri reševanju konflikta v Gazi.